Aktiva resor

Av publicerat

Aktiv semester är en trend, men det är inget nytt.  Vi har länge vand­rat, cyklat och åkt skidor. Men de se­naste åren har allt fler lite udda äventyr blivit populära. Allt fler vill upptäcka Sverige på surfingbrädan, i kajaken, i vandrings-kängorna, på cykeln, upp för en klipp­vägg eller under ytan. 

Varför inte byta nästa sol- och badresa mot en mer rörlig semester? Vårt avlånga land inbjuder till både stillsamma naturupplevelser och mer eller mindre adrenalintoppade utmaningar.

Allt fler vill ha resor med mer innehåll än sol och bad, shopping och nöjen. Nu vill vi även röra på oss och vara mer fysiskt aktiva, vi vill få ett aktivt avbrott i vardagen. Gör något annorlunda, glid fram i en kajak genom kanaler eller mitt i Stockholm, prova på att dyka, stå på en surfingbräda på Västkusten, kasta sig nerför steniga fjällstigar eller vandra med eller utan packning i norr eller söder.

Det finns aktiviteter för alla oavsett om du är en renrasig fjällräv, en elitatlet eller om du tillhör kategorin som söker en mer långsam form av naturnjutning.

 

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 10.09.36Bland krabbor och sjöstjärnor

Upptäck världen under ytan. Bohuslän med sina klippor och klara, salta vatten bjuder på undervattensupplevelser bland tång, krabbor, musslor, makrill och sjöstjärnor under vattnet. I bland annat Strömstad, Smögen och Lysekil finns det flera dykcenter.

Diveteam i Lysekil erbjuder både prova på-dyk, kurser och turer för mer avancerade dykare. Här kan du testa prova på-dyk, ta dykcertifikat, fräscha upp dina gamla ”rostiga” kunskaper, göra båtdykning i grupp samt hyra dykutrustning. Ni kan även hyra båt med kapten, för exempelvis sälsafari, hummerfiske eller kustutflykt.

Vad: Divetime anordnar kurser i dykning och turer för alla från nybörjare till avancerade.

För vem? Alla över 10 år, och är fullt friska.

Var? Kring Lysekil och Gullmarsfjorden på Västkusten.

När? Dagligen hela sommaren.

 

Den perfekta vågen

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 10.10.41

I dag behöver man inte åka till Hawaii, Australien eller Franska Atlantkusten för att surfa. Västkusten, kring Varberg, Falkenberg och Halmstad, bjuder på långsträckta sandstränder, vind och vågor där du kan testa vanlig surfing, vindsurfing, kite eller det senaste SUP (stand up paddling). Surfskolan i Varberg erbjuder kurser i alla kategorier.

Har intresset för surfing växt i Sverige?

– Sverige har en fantastisk kust värd att utforska på en bräda så det är kul att så många vill prova på att surfa. Vi har haft kurser i kitesurf,  vågsurf och SUP i 10 år, varje år, och intresset växer.

I dag är det i princip allt från företagsevent, svensexor och möhippor till privatlektioner och flera dagars kurser som står på agendan. Vi kan se en väldigt stor ökning av tjejer som börjar surfa, säger Arild Kristiansen på Surfskolan i Varberg

Vad är populärast? Vindsurfing, kite, SUP?

– Kitesurfingen växer stadigt varje år och är den surfgren som lämpar sig bäst för Sverige då du både kan köra på vatten och snö.  Både SUP och vågsurfing kommer starkt. Vindsurfing har inte riktigt ökat så mycket senaste åren men det finns en trogen skara utövare.

Vad? Surfskolan erbjuder kurser och instruktion i surfing, vindsurfing, kite och SUP.

För vem? Alla mellan 10 och 70 år.

Var?  Varberg.

 

Cykla över fjällen

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 10.03.38På sommaren byter flera av våra vintersport­orter, som Idre, Sälen och Åre, skepnad och klär om till grönare aktiviteter. Här kan du till exempel vandra, fiska, rida eller varför inte kasta dig nerför fjällen på en cykel?

När snön har smält i Åre öppnar Åre Bike Park där  pisterna omvandlats till cykelvägar upp och ner och på tvärsen från Åreskutan.  Steniga, branta serpentinvägar med adrenalinkickar och snirkliga kurvor som kräver koncentration, styrka, teknik och kreativa utmaningar.

– Sommar-Åre erbjuder en rad olika aktiviteter för alla åldrar. Våra största produkter utöver cykling är segling på Åresjön, forsränning, forskajak, fiske, klättring och vandring, berättar Philip Harlaut på Åre Guiderna.

Vad? Cykla Downhill på Åreskutan i Åre Bike Park som består av 39 cykelleder nerför Åreskutan.

För vem? Passar alla nivåer från nybörjare till elit. Cyklar och utrustning finns att hyra.

När? Dagligen fram till den 28 september.

 

Fjällrävar och sydliga leder

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 10.04.31

Fjällvandring är kanske den mest traditionella aktivitet vi svenskar har ägnat oss åt. I dag finns det vandringsleder i hela landet där du kan vandra några timmar eller i flera dagar. Gå med ryggsäck och egen proviant, bo i stuga, tält eller vindskydd till exempel på Kungsleden. Eller vandra lätt med bagagetransport och bo på B&B eller hotell, vilket du enkelt gör längs exempelvis Kulla-leden. Möjligheterna är många och det finns även lopp och tävlingar för dem som vill göra det i flock. Ett av dessa är Fjällräven Classic som förenar fjällvandring med folkfest. Vandringen sträcker sig över elva mil, från Nikkaluokta till Abisko.

Fjällräven Classic – Ett 110 km långt äventyr

Fjällräven Classic riktar sig till människor i alla åldrar oavsett om du njuter av att ströva eller hellre vill skynda på: vandringen passar lika bra för erfarna fjällrävar som för förväntansfulla nybörjare. Det är både en avslappnande vandring i fjällen och ett fjällvandringslopp i snabbt tempo, beroende på var ”fjällrävs” ambition. Naturen skiftar över kalfjäll, karga bergsmassiv och frodiga ängar.

Fjällräven Classic har arrangerats varje år sedan 2005 och anses av många vara världens vackraste vandring.

När? 8–15 augusti

Var? Från Nikkaluokta till Abisko. Transferbussar och anslutning från Kiruna.

För vem? Alla med viss vandringsvana och stor kärlek till fjällnaturen.

För de som inte vill ”tävlingsvandra” över fjällvidderna går det utmärkt att vandra samma sträcka hela sommarhalv­året. Det är en del av våra kanske mest kända vandringsled, Kungsleden, och sträcker sig cirka 425 km mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Leden passerar bland annat Kebnekaisemassivet, Stora Sjöfallet, Kvikkjokk, Jäkkvik och Ammarnäs. För de som ej vill bo i tält har Svenska Turistföreningen övernattningsstugor och här finner du även Kebnekaise Fjällstation.

 

Vandra i söder

Skåneleden sträcker sig längs 100 mil och binder samman olika etapper, längs till exempel Österlen, Öresund eller Kullaleden, bland annat kan du vandra sju mil längs Kullenhalvön utan tung packning och i stället boka in en bagagetransport.

 

Smyg fram nära vattenytan

Paddla vid kusten och smyg kring klippor och vikar, i insjöar, följ en å eller en kanal. Intresset för kajakpaddling växer och i dag finns det både uthyrning och kurser på flera platser. Några tips är Dalslands kanal, sträckan Fjällbacka-Grebbestad, Sankt Annas skärgård och Blekinges skärgård eller varför inte paddla i Stockholms skärgård?

I vår huvudstad kan du både ta en guidad kajaktur i city eller glida fram bland skär, vikar och öar ute i skärgården.

Vad? Kajakturer i Stockholms skärgård.

Var? Kring Stavsnäs och Runmarö i Stockholms skärgård.

För vem? Nybörjare till avancerad.

 

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 10.05.11Guidad kajaktur i Stockholm city

Stockholm stad hänger samman av 57 broar över 14 öar och kallas även ”The Venice of the North”. Det finns inget bättre sätt att uppleva staden än att uppleva den från en kajak i bland annat Stockholm Adventures regi.

Vad? Kajakturer med guide i Stockholm city.

Start: Vid Sjöcaféet vid Djurgårdsbron.

För vem? Nybörjare till avancerad.

Hur? I stabila och säkra 2-mannakajaker, all utrustning ingår.

Längd: 2 tim.

 

Skärmavbild 2014-06-30 kl. 10.06.20Hänga på en klippa

Många vill utmana ett brant stup eller en klippvägg med klätterrep. I dag växer utbudet av mer eller mindre kreativa aktiviteter på och kring branta väggar. Från uppbyggda klippväggar både inom- och utomhus till avancerade naturklättringar. Friluftsfrämjandet erbjuder öppna klippklättringar och kurser kring Stockholm vid Ågelsjön och i Mellansverige utanför Norrköping. Även uppe i norra Sverige, exempelvis i Idrefjäll kan du testa olika typer av klättring. Kullaberg i Skåne är också ett populärt område för natur-sportaren. Förutom vandringsleder, mountainbike och tumlarsafari finns här ett eldorado för klättrare, som kommer från hela Europa för att ta sig an den dramatiska naturen ute vid Kullens Fyr. Här erbjuds både guidade turer och uthyrning av utrustning för de som vill agera mer på egen hand. Till exempel klättring, grottsnorkling, scrambling och bergsnerfirning.

Vad? Olika typer av klättring och naturaktiviteter.

För vem? Alla som är lite äventyrliga. Nybörjare och avancerade bergsälskare.

Var? Mellansverige och Kullenhalvön, Skåne.

 

Text: Susanne Hushagen