Almedalsveckan – “Valet kan avgöras här”

Av publicerat

Det är mycket som står på spel. Almedalsveckan samlar precis som vanligt landets tyngsta politiker, pr-proffs, journalister, lobbyister, ideella organisationer och branschföreträdare för att skapa en kokande mötesplats med debatter, wraps och rosévin. För våra två största partier kan de där sommardagarna i Visby vara avgörande.

2014 innebär valår, och utgången är mer oviss än någonsin. Det nyligen avslutade EU-parlamentsvalet har kastat omkull många invanda föreställningar och har höjt temperaturen betydligt inför bataljerna i Almedalen.

– Almedalen kommer att slå deltagarrekord i år och blir en kokande kittel av politiska förväntningar och ideologiskt engagemang. Regeringsmakten står på spel och de politiska partierna kommer att göra sitt yttersta för att få ut sina budskap. Det säger Ulf Bjereld, flitigt figurerande socialdemokratisk statsvetare vid Göteborgs universitet.

För att vara två partier som slåss om regeringsmakten, har Socialdemokraterna och Moderaterna varit påfallande osynliga. Ulf Bjereld är hård i sin kritik.

– S och M måste sluta låta som revisorer som tävlar i bokföring och i stället lyfta fram sina ideologiska visioner. De måste berätta vilket samhälle de egentligen vill forma.

 

2

  • Stefan Löfven tycks lite stärkt och Reinfeldt aningen stukad efter EU-valet – vad kan det få för konsekvenser inför riksdagsvalet tror du?

– Moderaternas valförlust i EU-valet blev så stor att det nästan glömdes bort att även Socialdemokraterna gjorde ett dåligt val. De rödgröna har ett så stort övertag i opinionen att Stefan Löfven kan vara nöjd med status quo. Det är Alliansen och Fredrik Reinfeldt som måste förändra opinionsläget. EU-valet visade inte på något ljus i tunneln för Alliansen och förlorarkänslan kan sätta ned humöret hos valarbetarna.

  • Är ett problem att M och S inte är tillräckligt olika i sina åsikter?

– Ja, det är ett problem. Väljarna får svårare att skilja de båda huvudalternativen i svensk politik åt. Viktiga konfliktlinjer riskerar att osynliggöras. En sådan utveckling kan gynna populism och missnöjespartier.

 

Jobb och skola anses vara de stora valfrågorna, men att bara prata om att jobben ska bli fler och skolan bättre har visat sig ha begränsad betydelse när alla säger ungefär samma sak. I sociala medier har svenska folket under året passionerat diskuterat jämställdhet, miljöproblem, djurhållning och främlingsfientlighet, men från de stora partierna hörs förvånansvärt lite av den varan – som att det är frågor förpassade till de mindre nischpartierna.

– Jag är inte förvånad, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ. Jag vet att frågor kring jämställdhet och frihet från diskriminering uppfattas som ”tillägg” i de flesta andra partier. Det är därför F! behövs. För att vi ska få in den dimensionen i politiken och för att frågorna ska erkännas som grundläggande demokratiproblem.

  • Vad kan man lära av den typen av kampanjarbete som F! bedrivit – utan finansiella muskler?

– Att det går ändå! Och att det är fel tänkt om man tror att människor inte är intresserade av politik och inte vill diskutera ideologi. Men formerna måste förändras och det är det vi har gjort.

  • Vad betyder Almedalsveckan för ett litet parti som ert?

– En stor ansträngning. Eftersom vi alla är volontärer innebär det semesterveckor som tas ut och stora påfrestningar för mångas ekonomi. Men samtidigt är vi på plats och tar oss fram i mediebruset på ett smart sätt. Det blir extra spridning eftersom all media är på plats.

 

Svante Axelsson är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Han menar liksom Gudrun Schyman att man från storpartiernas håll underskattar opinionen i vissa frågor. Dessutom upplever han näringslivets vilja till grön omställning som relativt stor.

– Det finns ett glapp mellan rapporteringen om samhällets utveckling och vad politiken faktiskt uträttar. Undersökningar visar att miljöfrågor och klimatet är det som oroar människor mest. Det finns alltså en sjukdomsinsikt, och då är det extra plågsamt att bara sitta i väntrummet.

Enligt Svante Axelsson finns det en väldigt stark miljöopinion som sträcker sig långt utanför den traditionella bilden av ”miljörörelsen”. Tillsammans med ny teknik går utvecklingen fort framåt, med solceller, smarta bilar, kollektivtrafik och ekologisk mat.

– Det handlar till stor del om livsstilstrender. ”Det goda livet” är i dag miljösmart, och så var det inte tidigare. Därför finns det nu ett uppdämt behov av att gå fortare fram, och från vårt håll känns det bättre än på länge.

  • Vad blir Naturskyddsföreningens roll i Almedalen?

– Vårt fokus är att vara mäklare mellan olika aktörsgrupper. Vi ska dejta en massa olika partners på dansgolvet. Kommer vi överens med vissa kan vi berätta om det för andra – vi ska vara lite av en spindel i nätet eftersom politikerna själva kan vara lite … tondöva ibland.

  • Vad gör Almedalen fortsatt relevant tycker du?

– Almedalen är ett unikt forum för en annan samtalston än den vi har i exempelvis Stockholm. Man testar idéer och försöker nå varandra på ett annat sätt. Det blir en annan spänning, en slags politisk mässa.

  • Hur ska S och M lyckas vinna förtroende inför riksdagsvalet?

– Frågan är om S och M fortsätter med tysta leken eller om de ska lyfta miljöfrågorna. De måste ta in nya frågor för att bli vinnare. Folk går inte bara på plånbokssnacket längre. Det brukar alltid komma en del tunga utspel under Almedalsveckan, så vi får se vad som händer i år.

 

Även Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen, är spänd på om det kommer dyka upp avgörande valfrågor och utspel i Almedalen.

– Jag tror att det blir en extremt spännande vecka politiskt, säger han. Allianspartierna måste överträffa det som hände 2006 – när de kom med utspelet om fastighetsskatten – för att klara valet i höst. I valrörelser talar man ofta om ”faktor X”, den oväntade frågan som vänder upp och ner på allting och som avgör valet. Den frågan kan dyka upp i Visby i år. Det är vinna eller försvinna för både alliansen och Fredrik Reinfeldt.

  • Vad betyder ett forum som Almedalen i dessa turbulenta politiska tider?

– Oavsett hur det ser ut i opinionsmätningarna är Almedalsveckan viktig för partierna och våra politiker, i synnerhet under ett valår. Under den här veckan finns alla medier på plats, förväntningarna är stora, och valet kan de facto avgöras här.

 

 

Hallå där

Marinette Radebo, projektledare för Försvarspolitisk Arena under Almedalsveckan:

3Vad är Försvarspolitisk Arena?

– För tredje året i rad samlar vi ett antal aktörer inom försvars- och säkerhetsfrågor i Sverige. Att samla branschen på en plats är en naturlig del av utvecklingen när Almedalen växer. Mellan måndag och torsdag genomför vi 35 seminarier, och det är även öppet för andra än organisatörerna att boka in sig. Allting webbsänds samtidigt, vilket det varit stort intresse för.

 

Vad har ni för nyckelaktiviteter?

– Varje morgon har vi ett ”Försvarspolitiskt morgonpass” där vi frågar ut de olika partierna om sin försvarspolitik. En försvarspolitiker och en från ungdomsförbundet är med varje gång. Onsdag 2 juli är det Försvarspolitiskt mingel klockan 20-22.

 

Vilka frågor kommer att väcka mest debatt under veckan tror du?

– Finansieringsfrågan kommer alltid upp som den mest relevanta tycker jag. Dessutom kommer vi under veckan att diskutera veteranpolitik, säkerhetsläget i närområdet och cyberattacker, bland mycket annat.

 

4

Hallå där

Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister:

Hur många år har du varit på plats i Almedalen?

– På tok för många.

EU-valet och höstens riksdagsval skapar onekligen lite spänning – hur tror du att det kommer att påverka Almedalen rent konkret?

– Det kommer att vara mer inrikespolitik och ännu fler kortsiktiga agendor. Jag tror att logiken är annorlunda när vi går mot riksdagsval. Valår triggar alltid debattnerven.
Vilken roll spelar välfärdspolitiken i Almedalen tycker du
?

– Det är ofta många och bra seminarier, men sällan en fråga som dominerar.

Vad får man inte missa i år?

– Då slår jag ett slag för ett seminarium den 3 juli kl 15:00–16:30 i Landshövdings trädgård, som anordnas av ungdomsrekryteringsföretaget Peritos. De arbetar med att öppna arbetsmarknaden för ungdomar med funktionshinder.

 


6Svante Axelsson tipsar:

”Våra lunchsamtal visar på gemenskapen över oväntade konstellationer och vi kommer anordna riksdagsdebatt, med dueller mellan olika par. Själv ska jag dessutom delta i ett ganska roligt seminarium: ”Om jag vore vd för Vattenfall”. Deras nye vd ska intervjua personer som får leka vd för Vattenfall för en dag. Jag är en av dem.”

8Gudrun Schyman tipsar:

”F! finns på Donners plats varje dag kl 11-12.  Vi kommer också hålla ett ekonomi-seminarium på onsdagen den 2 juli kl 14. Eftersom det har varit mycket frågor kring vår syn på ekonomin så blir det ett tillfälle för klarlägganden.”


5Ulf Bjereld tipsar:

”Bland seminarierna ser jag i år särskilt fram mot att lyssna på The Guardians redaktionschef Paul Johnson som berättar om arbetet med övervakningsavslöjandet Fallet Snowden. Jag ser också fram mot den så kallade Statsvetardagen på fredagen, då Statsvetenskapliga förbundet arrangerar flera seminarier och där jag också medverkar.”

 

Av: Christian von Essen