Framtidstro och många möjligheter i snabbväxande Västerbotten

Av publicerat

Innovationslysten, generös, kreativ och begåvad med ett öppet sinne, så ser den typiska västerbottningen ut. I ett län med stark tillväxt sätter man gärna ny teknik i fokus, värnar om sitt kulturarv men kompromissar inte med hastigheten på sitt bredband – snabbt ska det gå! 

Umeå är en av de tre svenska städer som växer snabbast. I snitt har befolkningen ökat med 1 100 personer per år det senaste decenniet. I Umeå kommun har man satt ett tillväxtmål vilket innebär att år 2050 ska befolkningssiffran ligga på 200 000 mot dagens 118 000. Det kan tyckas mycket, men här finns många möjligheter som talar för att Umeå och resten av den västerbottniska regionen kommer att uppleva en positiv framtid ur flera perspektiv.

 

5Innovationer och ny teknik

Västerbottens landshövding, Magdalena Andersson, pratar gärna om länets många möjligheter, men blundar inte heller för de utmaningar som finns.

– En stor utmaning är hur vi ska arbeta med att stärka varumärket Västerbotten. Medias reträtt från norra Sverige är en katastrof! De stora medierna har lagt ner sina lokal-
redaktioner och andra står i begrepp att göra det. Det innebär att denna del av landet blir obevakad om man inte jobbar med att aktivt söka efter information och nyheter härifrån.

Magdalena Andersson får medhåll av regionens ordförande Erik Bergkvist som ser en utmaning i att nyhetsrapporteringen riskerar att bli väldigt enahanda när mediabevakningen försämras.

– Det finns en schablonbild av norra Sverige som i de allra flesta fall inte stämmer särskilt väl överens med verkligheten. Eftersom Västerbotten är en region där det har hänt väldigt mycket de senaste åren och som fortsätter att vara aktiv på många sätt, vill vi gärna att den bilden ska nå ut till resten av landet, säger Erik Bergkvist och berättar om ett framgångsrikt projekt som just nu pågår i regionen:

– Innovationssluss Västerbotten vänder sig till idébärare inom hälsa, vård och omsorg. Den som jobbar inom Västerbottens läns landsting, Umeå kommun eller Skellefteå kommun har möjlighet att få hjälp med att utveckla sin idé till en färdig produkt eller tjänst. Projektet fungerar även som kontaktyta för företag som vill testa sina produkter och underlätta introduktionen av innovationer i vården.

Man jobbar bland annat med en 3D-skrivare som ska användas för att kunna göra prototyper för produkter inom vården.

110907 granöeckasin arrangerar olika aktiviteter..Foto:  Patrick TrägårdMen det bubblar på fler platser i regionen och nyligen slog Sliperiet upp sina dörrar på Umeå universitet.

– I Scharinska träsliperiet, mitt i Konstnärligt campus, har en helt ny mötesplats öppnat. Sliperiet ska bli en smältdegel för forskning, utveckling och innovation över olika discipliner och intresseområden som man inte kan hittas någon annanstans i Sverige. Ny teknik som ett antal 3D-skrivare och en avancerad CNC-maskin erbjuder ’rapid prototyping’. Även utrustning för ljud- media- och filmproduktion kommer att finnas på plats i höst, berättar Karin Wikman, pressansvarig på Umeå universitet.

 

Människorna den största tillgången 

Att det råder ett gott innovationsklimat i Västerbotten är det ingen tvekan om. Regionsrådet och ordföranden i regionsstyrelsen Erik Bergkvist och landshövding Magdalena Andersson tror att länet har de nyckelingredienser som krävs för att skapa de rätta förutsättningarna.

– Det krävs en hel del olika ingredienser, till exempel ett universitet där det tillkommer spetskompetens. Vi har även ett öppet klimat och en vilja att prova, här vågar man även göra misstag för att lyckas, vilket jag tror är en förutsättning för utveckling, säger Erik Bergkvist.

7Länets innevånare utgör kanske också en extra bra blandning när det kommer till nytänkande. I Umeå till exempel, som på många större universitetsorter varierar befolkningen en hel del under året. Nya möten uppstår, och nya tankar och idéer börjar gro. Magdalena Andersson fortsätter:

– Människorna här är den största tillgången. De är kreativa, välkomnande och att man är väldigt positiv i sitt mottagande av flyktingar, framförallt i inlandskommunerna. Det är ju inte helt enkelt att landa här för dessa. Men det finns en stor vilja att de att de ska trivas och stanna kvar. Västerbottningar är väldigt generösa!

Umeå är en av Europas starkaste tillväxt­orter med en ung och välutbildad och starkt växande befolkning. Innovationsklimatet beskrivs som väldigt gott, men starka band mellan näringslivet, akademi och offentlig sektor. 2011 klev Västerbotten tillsammans med Norrbotten upp bland Europas ledare på innovationsområdet och utveckling av Science parks i såväl Umeå som Skellefteå kommer att stärka positionen ytterligare. Med innovation menas inte bara produkt eller tjänst, det kan också vara en ny process eller metod, ett nytt sätt att organisera arbetet eller nya sätt att nå marknader.

 

Världens bästa bredband

Västerbotten har Sveriges och ett av världens bäst utbyggda bredband, som används som utgångspunkt för att även bli starkast på utveckling och användning av digitala verktyg och tjänster.

– När Post- och telestyrelsen var i Umeå och mätte konstaterades det att vi var snabbast i Sverige och eftersom vi är ett av de länder som är i världstoppen vad det gäller bredband så hamnade vi även där, som enda europeiska stad, tillsammans med ett par städer i Asien. Skellefteå ligger också bra till, de har inte ett lika snabbt bredband som Umeå, men de har högre täckningsgrad, säger Erik Bergkvist.

Bra bredband och modern teknik lockar säkert en del men vad gör man mer för att locka till sig fler invånare och investerare?

– Det hänger på oss alla som bor i den här regionen. Vi måste berätta hur bra det är att leva här. Tillsammans kan vi göra mycket nytta. Det kan handla om att locka studenter till Umeå och Skellefteå men det kan också vara nätverksbyggande i näringslivet, säger landshövding Magdalena Andersson.

4Varje år i januari arrangeras ”Västerbotten på Grand Hôtel ” där länet får möjlighet att presentera sig för intresserade. Förutom att restaurangen serverar en omtalad Västerbottenbuffé hålls seminarier och workshops på aktuella teman.

– Här möts näringsliv, kommun, landsting och universitet för att tillsammans nå ut och skapa samarbeten med såväl lämpliga investerare som entreprenörer, säger Magdalena Andersson.

Just samarbeten är av stor betydelse i tillväxtregioner. Magdalena Andersson berättar om hur man lyckats sammanföra länets basnäringar som skog-, vatten-, och gruvdrift med kreativa näringar som IT. Till exempel har de verksamma i skogsindustrin bildat kluster där de samarbetar trots att de egentligen är konkurrenter.

 

Ett rikt kulturliv lockar 

Umeå är i år europeisk Kulturhuvudstad tillsammans med Riga i Lettland.  Både Umeå och Skellefteå satsar stort på kulturen i år genom att bygga nya kulturhus. Kulturväven är Umeås nyaste kulturhus som ritats av den norska arkitektbyrån Snøhetta som också ligger bakom det magnifika operahuset i Oslo. Tillsammans med Umeå kommun och Balticgruppen som beställare har svenska White Arkitekter och norska Snöhetta i ett gränsöverskridande samarbete skapat ett arkitektoniskt landmärke av högsta internationella klass.

3– Bland utbudet märks inte bara traditionen med samiska inslag, konstutställningar och konserter, det har också tagits lite djärvare grepp och mycket känns ungt och nytt, säger Magdalena Andersson.

– En sak vi märker är att det är nästan hopplöst att få tag i hotellrum i stan på grund av Kulturhuvudstadsåret. Vissa flygavgångar är också helt fullbokade. Just nu skrivs det mycket i media om vad som händer här, både i Sverige och utomlands, säger Erik Bergkvist.

Kulturhuvudstadsåret sätter kulturen i fokus under året, men det finns en stark tro på att hela regionen ska inspireras och påverkas positivt av det som händer i Umeå i år.

–  Kulturen har väldigt stor betydelse för människors livskvalitet. Vi måste bli ett län där folk vill bo, bo kvar, eller komma tillbaka till. Ett attraktivt län med bra basala funktioner, bra boende, shopping och ett bra kultur- och nöjesutbud. Det ska gå att leva ett aktivt stadsliv även i norr. I Skellefteå finns till exempel en stor framtidstro, och man har satt ett befolkningsmål på 80 000 personer år 2030. Och i den planen har det nya kulturhuset en viktig roll – och skapandet av det sker i samverkan med hela staden, säger Erik Bergkvist.

1

Toppen i Västerbotten!

– Det finns mycket att se och göra i Västerbotten, oavsett årstid. Här är några av våra favoriter!

Tráhppie – samisk kulturhus & café i Umeå

Tráhppie är umesamiska och betyder “ett horn med många grenar”, vilket är passande på ett hus med flera olika verksamheter. Här kan du dricka riktigt kokkaffe, prova lokala råvaror som ljuvligt god renstek och gravad röding. Ta sedan en titt på samiskt hantverk eller lyssna på en jojkkonsert! Håll koll i kalendern på hemsidan för uppdaterad information om vad som händer. www.trahppie.se

 

Potatisbacken i Ammarnäs

Besöker du natursköna Ammarnäs är den rikskända Potatisbacken ett måste! Denna potatisodling som är belägen på den branta sydsluttningen av en moränkulle från istiden är sannolikt Sveriges mest originella odlingsplats för potatis. Redan i mitten av 1800-talet

sattes de första knölarna av nybyggaren Nils Johansson, som upptäckt att potatisen inte frös lika lätt på denna plats. Nattfrosten ”klättrade” inte upp för backen, och moränkullen ”lagrade” värmen i jorden långt in på hösten. I dag odlas mestadels god mandelpotatis här, en lokal delikatess!
Läs mer på www.mittiammarnas.hemsida24.se

 

Saxnäsgården 

Den perfekta platsen att uppleva fjällvärlden på! Här finns både hotell, stugor och vandrarhem året runt. Enklast tar man sig hit med bil från Vilhelmina flygplats, vilket tar en dryg timme. En lugn plats intill det magnifika Marsfjället och med utsikt över Kultsjön. Här är det lätt att njuta av naturen oavsett årstid. Att bada i vedeldad tunna, fiska, paddla kajak eller åka mountainbike passar sommar och höst. Vintertid är skoterturer, snöskovandring, snövessla och skidåkning populärt!
Mer information finns på www.saxnas.se

 

Visste du det här om Västerbotten? 

• Länet är större än Danmark.

• Att Anja Pärsson är en av de mest kända västerbottningarna, en annan är Lisa Miskovsky. OCH ett par till heter Ingemar Stenmark, Stig Strand, PO Enqvist, Sara Lidman, Stig Larsson.

• Att Västerbottensost uttalas och skrivs med ett ”s” före ordet ost.  (avdelningen värdelöst men lite roligt vetande!)

• Det är det län i Sverige som har den lägsta brottsligheten.

• En stor del av Sveriges elkraft kommer från västerbottniska älvar.

• Västerbottens residensstad Umeå har chans att bli Miljöhuvudstad år 2016.

• Holmön, som ligger utanför Västerbottens kust, har flest soltimmar i Sverige.

• Att man gör både guld och (industri)diamanter här!

 

Av: Nenne Nestius