5 svenska toppbanor

Av publicerat

Golf för människor närmare varandra – och att det ofta sker i vackra miljöer gör knappast saken sämre. Med tanke på att den svenska golfskatten innehåller hundratals banor av hög estetisk standard är det svårt att plocka fram en objektiv topp fem-lista, men här är ett allvarligt försök – från Skåne till Jämtland.

Ett stenkast från ettans utslagsplats stängs dörren till omklädningsrummet. En man med bestämda steg drar ett djupt andetag innan han placerar portföljen på bänken och hänger upp den kritstrecksrandiga kavajen på en galge. Arbetsdagen är slut men han har svårt att förtränga alla plingande mejl, ringande telefoner och intensiva möten på kontoret.

Bredvid honom sitter en annan man försjunken i verklighetens parallella värld, i tankarna. Han har fortfarande blåstället på sig och känner sig trött efter åtta timmar i industrins tjänst.

Männen nickar åt varandra, byter en hälsningsfras:

”Motvind på ettan. I dag skulle man behöva en andraserve på tee, hö hö.”

Snart trillar det in fler personer till golfbanan. På rangen står högstadietjejerna som har prov i engelska i morgon, på övningsgreenen finns den kvinnliga chefen som har en stundande konferens framför sig, och utanför kiosken står pensionären som hellre spenderar tid på fairway än på sofflocket.

Alla lämnar de sina ”vanliga” roller i väskan och i bagageluckan. På golfbanan är de alla lika. I stället för att gå till O’Learys och ta en After Work-öl eller till datorn och Facebooka med vänner ger de sig ut på en niohålare. Golfen är deras sätt att umgås. I ruffen och på greenerna, i vått och i torrt.

I norr och söder, i öst och väst.

 

Falsterbo GK

Närmare Skottland kommer vi inte

1

Är ni ute efter ett linksdoftande äventyr? Åk då till spektakulära Falsterbo, där vinden alltid sjunger och ständigt smakar tång.

När banan byggdes invid Falsterbo fyr var inledningshålet en knixig liten par 4:a där drivern – givetvis hickoryskaftad – slogs över ett out-of-bounds-hörn på vänster sida. Greenen var uppklippt i en naturlig grässvacka. Området kort om green var som en stor, sandig krater.

Runt omkring ettan låg ett gemytligt klubbhus med plats för fyra personer, några klubbor och bagar.

Det har hänt mycket på klubben sedan 18-hålsbanan invigdes 1911. Öppningshålet – ett av Sveriges allra äldsta – har nu nummer sju på scorekortet, men bibehåller hålepitetet ”1911” i banguiden. Sedan banbyggandet har ett gäng bunkrar tillsatts kring den expanderade greenens alla sidor.

Falsterbos elva, med dess klassiska ö-green, är ett av Sveriges mest omtalade hål.

Hålet ligger på en sista revelspets inne i Flommen och har varit helt avgörande i många mästerskap. Fråga bara den lirare som en dag såg boll efter boll hamna i drickat, varpå han modfällt valde att putta över bron för att överhuvudtaget få bolluslingen i hål.

När den förhärskande sydvästvinden kopplar sitt grepp över näset krävs ett karskt slag rätt in i vinden.

I en gammal banguide försöker David Leet, klubbens pro, lugna greenfeegästerna med tipset: ”Det är bara att glömma vattnet och svinga lugnt. Good luck!” Svinga lugnt? Dra den om Rödluvan också…

På Falsterbonäset är vinden ett lika betydande inslag som Rapportjingeln klockan 19.30. Mycket närmare Skottland än så här kommer vi inte. Hela klubben andas genuin golfkultur och banan är en 18 hål lång paradisvandring längs med sanddyner, fyrar och gladiatorhårda greener.

 

Bro Hof Slott, Stadium Course

Intill slottet förverkligas visionerna

5

Björn Örås hade en dröm. Bro Hof skulle bli den bästa golfbanan i Skandinavien, den bästa publikbanan i världen och en av de bästa i Europa.

Så här 15 år senare får man väl erkänna att golfentreprenören delvis har förverkligat sin vision.

6Vid Mälarens strand, intill det maffiga slottet, har Stadium Course vuxit fram till att bli en modern klassiker bland golfare som inte nöjer sig med det lilla. Banan har tidigare prenumererat på beröm från stjärnorna på herrarnas Europatour och står tillsammans med systerbanan Castle Course i år som värd för drygt 150 företagstävlingar med olika teman.

Castle Course, ja, anläggningen stoltserar med 36 hål och upplevelserna skiljer sig åt.

Stadium-varianten lockar flest, och här finns ett pärlband av fantastiska hål. Som det 15:e, med titeln ”Martins nightmare”. Hålets längd, placeringen vid Mälaren och den svårträffade greenen gör par 5:an till en av Sveriges tuffaste.

 

Visby GK

Mindre konservativt på Gotlands kronjuvel

3

I fjol lämnade knappt 12 000 greenfeegäster fastlandet bakom sig för att spela golf på anrika Kronholmen. Det gav klubben över fyra miljoner kronor i rena greenfeeintäkter.

Intresset för Visby Golfklubb är större än någonsin, och det har en del att göra med 2008 års totalrenovering. De två före detta Europatourproffsen Pierre Fulke och Adam Mednick fick till uppgift att lyfta fram den havsnära känslan ytterligare. I dag har greenområdena formats med tilltalande klipplinjer och den nya bunkerdesignen för tankarna till det australiska sandbältet.

Klubben håller öppet i receptionen tidiga morgnar, serverar nybryggt kaffe och färska baguetter innan restaurangen öppnar och utbildar folk i Gotlandskunskap. Dessutom lägger man mycket energi på att sända ut signaler om vilken sorts klubb man inte vill vara, bland annat genom att uppmana receptionspersonalen att bära jeans.

”Det finns så många konservativa regler inom golfen så det är befriande att kunna förmedla en mer avslappnad stil i stället för rutiga byxor”, säger klubbchefen och vd:n Matz Bengtsson.

 

Östersund-Frösö GK

Jämtlands pärla bjuder på oöverträffad start 

1

Det är ingen slump att Golf Digest rankat banans öppningshål som det bästa i sitt slag
– i hela Sverige. Den klassiska ”Frösö-vyn”
bjuder på ett sagolikt panorama över Oviksfjällen och Storsjön och är den perfekta starten på en runda.

Men enligt klubbens vd Torbjörn Ryman finns det många hål som ringar in golfbanans utmaningar och kännetecken tillsammans med utsikt, naturens skönhet och kontakt med fjällvärlden. Ett av dem är det 18:e, som bjuder på en rejäl golfutmaning från tee
till green.

”Hålet ligger på skrå och fairway är inte helt enkel att träffa. Några strategiskt utlagda bunkrar drar åt sig bollar som kommit lite snett och försvårar inspelet mot en svårträffad green. Om man lyfter blicken under vandringen fram mot bollen efter utslaget så breder hela Östersund-Frösö Golfklubb ut sig framför dig, med hela den jämtländska fjällvärlden i fonden och Storsjön som spegel. Allt detta ligger för dina fötter och längst bort i väst tronar Åreskutans välkända och karakteristiska siluett. Den utsikt som möter dig här en klar och vacker dag är en av landets vackraste”, hälsar Torbjörn.

 

Halmstad, Norra banan

Läcker rumskänsla ramar in Tylösands skönhet 

 4

Ibland faller det sig så att Per Gessle sticker ifrån stan och drar västerut, dit dagen är kort men natten aldrig tar slut. Halmstad i all ära – Tylösand har något magiskt över sig, och inte bara stranden och klubbandet utan kanske framför allt golfbanan som flankerat svensk golfs topplistor i årtionden.

När västanvinden friskar på från Kattegatt är Tylösands norra 18-hålare en svårbesegrad skönhet, med sin berömda ”rumskänsla” på varje hål. Främst förknippar vi kanske banan, som enligt expertisen är en av Sveriges absolut bästa, med det 16:e hålet, ett läckert korthål där en bestraffande bäck skär från väster mot öster.

– Atmosfären, vinden, bäcken, skogen, nivåskillnaden och bunkrarna – allt försvarar hålet mot angrepp från tee. Många golfare stressas av dessa yttre omständigheter mot slutet av sin rond, säger banarkitekten Johan Benestam.

Här har allt från kompisdueller till Solheim Cup-matcher avgjorts. Vågar du utmana polaren på ”närmast hål” i sommar?

Oavsett vilket, du bör passa på att avsluta dagen med någon timme eller två i restaurangen. De senaste två åren har den utsetts till Sveriges bästa golfkrog.

 

Klubbar, Adresser & Kontakt

Visby GK

Adress: Visby Golf-klubb, Västergarn, Kronholmen 415,  Gotlands Tofta

Bokning: Via telefon på 0498-200 930

www.visbygk.com

 

Bro Hof Slott 

Adress: Bro Hof Slott Golf Club, Bro

Bokning: Via mejl på reception@brohofslott.se

www.brohofslott.se

 

Halmstad GK

Adress: Halmstad Golfklubb, Golfbanevägen,
Halmstad


Bokning:
Via telefon på 035-176 800

www.hgk.se

 

Östersund-Frösö GK

Adress:
Östersund-Frösö Golf-

klubb, Kungsgården 205, Frösön

Bokning: Via telefon på 063-57 60 30

www.ofg.nu 

 

Falsterbo GK

Adress: Falsterbo Golfklubb, Fyrvägen 34,
Falsterbo

Bokning: Via telefon på 040-47 00 78

www.falsterbogk.se