De demokratiska uteserveringarna

Av publicerat

Det finns inget som gör folk så otrogna sina stamlokus som när uteserveringarna öppnar upp. Favoritbaren får helt enkelt acceptera att det är helt andra regler som styr vårt beteende dessa tre månader om året, när vi i stället rör oss mot nya domäner där det inte längre är mat, dryck och igenkännande personal som är det viktigaste.   

Sommarens regler är på många sätt mindre komplicerade än de nyansskillnader som råder under vintern. Solläge, lä och utsikt kommer först och sedan kommer petitesser som mat, dryck och prisläge. Inte ens klientelet är särskilt viktigt, får man bara röka och dricka vin i solen kan man lika gärna göra det bredvid en poet som en finansman. Dessa få månader sker en demokratiseringsprocess, där vi möts över gränserna och lär oss något nytt innan vi kryper tillbaka in i stamkrogens ide.

Vi har tittat närmare på tre uteserveringar i Stockholm, Malmö och Göteborg. Slå ett slag för demokratin denna sommar och gå till den som lockar dig minst.

 

Malmö

 

Bastard

Bastard Restaurant, Malmö, Sweden

Malmös mysigaste innergård bjuder Malmös kändaste krog på. Bastard gjorde sig kända för att göra head-to-tail på ett sätt som bara skåningar kan, men har även vegetariska mästerverk. Uteserveringen bjuder varken på utsikt eller någon vidare sol, men när solen gått ner är det här du vill dricka ditt naturvin.

Mäster Johansgatan 11

 

Belle Epoque

3

En av de där restaurangerna som man överraskas positivt av varje gång, kanske på grund av att man inte har så stora förväntningar på ett ställe som tagit sin slogan, ”where everybody knows you name”, från tv-serien ”Skål”. Egentligen måste du vara mediahipster för att alla ska kunna ditt namn på Belle Epoque, men uteserveringen har en puls som rimmar gott med storstad.

Södra Skolgatan 43

 

Krankajen 22

4

Med utsikt över en småbåtsmarina och i nästan perfekt söderläge så är Kran­kajens uteservering ett populärt tillhåll för solbrända seglartyper och alla andra som identifierar sig med den livsstilen. Maten är företrädelsevis spanska tapas, men löjrom och gravlax finns om du vill drömma dig ut i skärgården med ett glas chablis.

Krankajen 22

 

Stockholm

 

Sturehof

5

Solen må försvinna lite för tidigt men om man gillar att spana in folk är Sturehofs uteservering oöverträffad med sin franska sittning och läget precis vid Stureplan. Dessutom har Sturehof en av Stockholms mest tillgängliga fisk- och skaldjursmenyer, från urval av sill och assietter för strax över hundringen till dignande skaldjursfat och ett föredömligt urval av ostron.

Stureplan 2

 

Urban Deli

Där Sturehof tillhör skaldjursbourgeoisien lockar Urban Deli snarare mediabourgeoisien. Längs den långsmala uteserveringens träbås hittar du desillusionerade nyhetskrönikörer, bostadsrättsägande kulturarbetare och gamla popmusiker som sadlat om till att producera reklamvinjetter. Livligt, levande och lång kö för bord.

Nytorget 4

 

Oaxen

6

Stockholms senaste Michelinstjärna har också en enklare del, Slipen, som blev belönad med Michelins prisvärdighetspris Bib Gourmand i samma vända. Tyvärr serverar de inte vanliga menyn på Slipens två tillhörande terrasser utan man får nöja sig med enklare plockmat, fantastiska viner och utsikt över vattnet och Skrotnisse-vibbiga Beckholmen.

Beckholmsvägen 26

 

Göteborg

 

Röda Sten

7

Restaurang och konsthall vid vattnet, men inte på något ömt skärgårdsvis. Röda Sten inhyses i ett grafittimålat gammalt pannhus med lite taggiga klippor och betongbitar som strandlinje. Förutom bruksbåtar bjuds även undersidan av Älvsundsbron som utsikt. Lugubert? Faktiskt inte. Ungdomligt? Hyfsat. Göteborg? På alla sätt och vis.

Röda Sten 1

 

Hagabion

8

Det finns hipsters och så finns det hamburgerhipsters. De senare älskar kött, öl och varumärken och bryr sig lite om världens beskaffenhet. De förra är vegetarianer, sopsorterar, gillar öl och om de bor i Göteborg hänger de på Hagabions café och restaurang. Uteserveringen är ett supermysigt hemmabygge, maten är prisvärd och ölen kommer bland annat från eget bryggeri.

Linnégatan 21

 

Clarion Hotel Post

Clarion Hotel Post uteservering

Vill du snabbt fånga sol och dricka några intressanta viner i väntan på nästa tåg så lockar Clarion Hotel Post med uteserveringen Solsidan. Den är precis vad det låter, och bjuder på både mäktiga stenterrasser och en cafédel i gatuplan. Solsidan tar inga poäng för mysighet, men däremot för storlek, spanläge, bar och hotellets djupa vinkällare.

Drottningtorget 10