Skånska semestertips

Av publicerat

Skåne bjuder på en välfylld meny av frestelser från skir vår till sen höst, från äppelblom och sparris till äppelmarknad och skördefester. Här presenteras några aptitretare i form av utställningar, marknader, vandringar och gastronomiska närodlade ekologiska upplevelser för både tallrik och glas.  

Den skånska sommaren har något för de flesta. För den nyfikne, den lekfulle, konst- och designintresserade, den kreative, gastronomen, naturälskaren, historikern och alla andra livsnjutare.

Intresset för mat och dryck är numera en reseanledning och här ligger Skåne helt rätt i trendvindarna med sin välsmakande korsbefruktning av en lång lantbrukartradition och innovativa matkreatörer.

– Vi fortsätter att profilera oss kring mat. Här finns fantastiska förutsättningar i råvaror och i kreativa mathantverkare som har utvecklat Skåne till en gastronomisk destination, med en klar nisch i ekologiskt och närodlat. Förutom Ängavallen som är flaggskeppet med sitt helhetskoncept från jord till bord, har vi nu många fantastiska unga entreprenörer som till exempel på Vendel, Olof Viktors och Daniel Berlin, Bastard, Från tryne till knorr och Saltimporten i Malmö, säger Sara Brynskog på Tourism in Skåne som tillsammans med Event in Skåne har till uppgift att profilera Skåne som ett attraktivt besöksmål och mötesplats.

 

Skånska drycker

– I år vill vi även pusha lite extra för drycken, inte bara ”skafferiet Skåne”, utan delikatesser och besöksmål som Absolut i Åhus, Spirit of Hven (whisky), vingårdar, ölbryggerier, must, nektar och vatten, säger Sara Brynskog.

Ven en dryckesdestination– Jag tycker det är väldigt roligt att vi nu även lyfter de skånska dryckerna. Förutom vår äppelmust har vi både öl- och vinproduktion. Våra vinodlare, till exempel på Domaine Sånana, Österlenvin och Köpingsbergs vingård, är väldigt kreativa och skapar en helhetsupplevelse för besökarna med provsmakningar och guidade turer, säger Marie Holmström på Visit Ystad-Österlen.

– På Kullen finns fina vingårdar som Arilds vingård och Villa Matilda och lite norrut på Bjärehalvön har vi Karlssons Vodka, producerat av färskpotatis. Ett annat tips, men inte flytande, är Bjäre Hembygd med sina fantastiska chips, säger Monica Frisk på ”Familjen Helsingborg” (paraplyorganisation och turistnätverk i nordvästra Skåne).

På Kullen profilerar sig även anrika hotell som Grand i Mölle och Rusthållargården alltmer med inriktning på ekologist och lokalt.De är även initiativtagare till Höganäs Saluhall, Grand Hotel, och årets nyhet – en liten krog och delikatessbutik i fyren på Kullaberg som drivs av Rusthållargården.

– Att intresset för gastronomi växer visar även nya event som Matfestivalen i Brösarp då matkreatörer från hela Skåne samlas en helg i maj. Ett bra tips för både matnördar och barnfamiljer. En annan roligt nytt event är Restaurant Day den 17 maj i Malmö, då alla kan öppna en restaurang för en dag. Sen vill jag puffa för Höganäs Saluhall och alla små gårdsbutiker runt om i Skåne, säger Sara Brynskog.

– Vi märker också tydligt är att man vill lära sig något nytt och få ett mervärde på semestern. Till exempel beskära äppelträd, baka surdegsbröd, gå en barristakurs eller göra sin egen malörtsnaps, säger Marie Holmström.

 

Sparris-turism

Growing asparagus is becoming increasingly popular in Skåne, and an annual asparagus festival is held in the early summer.

Skåne är den region i Sverige som odlar mest sparris. Det skånska klimatet och jordmånen ger naturliga förutsättningar för sparrisen som blir smakrik och mjäll. På 1700-talet växte sparris vild i den sandblandade jorden på Österlen. Numera odlas den professionellt och förser gourmetkök över hela Sverige med krispig, grön sparris. Från maj till mitten av juni finns den nyskördade primören på många krögares menyer. De som vill uppleva sparrisen mer ”live” kan besöka sparris­odlarna och gårdsbutikerna Österlensparris i Skillinge, Skånesparris i Ingelstorp, öster om Ystad och Hallongården utanför Trelleborg.

 

IMG_0309Naturlig mindfulness i paket

– En annan trend är att kombinera mat-aktivitet-natur, där vi ser att intresset växer för fler paketerade upplevelser, som ”Österlen runt på cykel” och ”Wild mindfulness på Söderåsen”, Kulla-leden och Gourmetvandring på Bjäre.

– Vi har förfinat och utvecklat vår hemsida än mer och lyfter fram Skåne med fokus på olika teman med  tips och paket för olika målgrupper.  Mat&dryck, konst&kultur,  trädgård,  golf, barn, natur&äventyr, med mera. Sidan fungerar dels för att ge inspiration, dels är den praktiskt användbar med bokning direkt, fortsätter Sara Brynskog.

– Vi satsar mycket på våra ”soft adventures” på Kullahalvön och även på Söderåsen. Här kan du vandra, paddla, rida, cykla eller åka dressin från Klippan till Ljungbyhed.

– En del i detta är även Tumlarsafari som blivit väldigt populära. Du åker ut med båt från Kullens fyr eller Mölle, säger Monica Frisk.

Ett annat av de mjuka äventyren är att vandra Kullaleden. Leden sträcker sig sju mil runt kusten, mellan Helsingborg och Utvälinge, via Kullaberg. Från strandängar till dramatiska klippor, genom små fiskelägen, badorter, bokskog och betesmarker.

Kullabergs spets från luften.

 

Filmturism 

Bron IIPå senare år har Wallanderfilmerna och tv-serien ”Bron” zoomat in Öresund och Skåne som en film- och tv-destination och i Ystad har man byggt upp ett filmcentrum. Här, på Cineteket, får besökarna följa med bakom kulisserna på tv- och filminspelningar, i studios och uppleva miljöerna. En av årets nyheter är en guidad busstur i filmens värld med ”Jolanta” från ”Svenska Kändisresor”. Hon är välbekant karaktär för de som såg tv-serien ”Hipp Hipp”, men bussturen är en garanterad humorfylld upplevelse för alla.

Nu får även Malmö en guidad busstur, en ”road trip” i Malmö, kring ljusskygga miljöer och inspelningsplatser från den populära tv-serien Bron.

– Bron har blivit enormt populär  och sålts till 150 länder, inte minst i England är den en stor succé. Vi hoppas att våra turer ska locka både svenska och utländska turister, säger Gunilla Garro på The Travel Gallery som erbjuder guidade turer för alla som älskar tv-serien, men också för dem som vill se Malmö från en ny sida.

 

Nytt slott för stjärnorna 

I sommar flyttar Rikard Wolff, Helena Bergström, Örjan Ramberg, Özz Nûjen och Harriet Andersson in på Bjärsjölagårds Slott mellan Sjöbo och Hörby. Andra skånska slott som båda huserat stjärnor är Häckeberga och Bäckaskog, två av flera skånska slott som även välkomnar ”vanliga människor” i sina salar och gemak. Ett annat är Kåseholms Slott som erbjuder en exklusiv slottsupplevelse med mat och logi, samt även jakt och golfpaket.

Vill du bo ett slott, på ett boutique-B&B, på lantgård, stadshotell, vandrarhem eller checka in på ett ekologiskt pensionat? Här finns en livsnjutar-oas för alla. Våren kommer tidigt till Skåne och sommarvärmen dröjer sig kvar långt in på hösten.

 

Några stora evenemang i Skåne 2014

• Kiviks marknad 14–16 juli

• Ystad Jazzfestival, 30 juli–3 augusti

• Jazz under stjärnorna, onsdagskvällar i juli i Brantevik

• Lavendelfestival. 16–24 juli, Österlenkryddor i Köpingebro

• Malmöfestivalen, 15–22 augusti

• Äppelmarknaden i Kivik, 27–28 september

Tourism in Skåne AB är Skånes marknadsföringsbolag för att främja turismen i regionen. På så sätt ska bolaget bidra till en ökad tillväxt i Skåne. Bolaget har som främsta uppdrag att öka antalet besökare i Skåne och att utveckla regionen som turistmål.

Bolaget är, tillsammans med Event in Skåne, Film i Skåne och Invest in Skåne, en del av marknadskoncernen Business Region Skåne, som offentligt ägs av Region Skåne (85 procent) och Skånes kommuner (15 procent). Ytterligare information om Skåne för turisten/besökaren:

www.visitskane.com, www.visitystadosterlen.se, www.familjenhelsingborg.se

 

Besöksmål och tips 

Fiction och film

• Guidade busstur kring tv-serien Bron, i Malmö

Följ med i Sagas och Martins fotspår kring inspelningsplatser och ljusskygga miljöer.

• Cineteket i Ystad

Ett besökscentrum för film och fiction. Filmmuseum, inspelningsstudios, rekvisita bland annat från Wallanderfilmerna, fotografi och filmvisningar.

• Årets nyhet

Kändisspaning med Jolanta från Svenska Kändisresor. En exklusiv och annorlunda busstur i filmens spår i Ystad med omnejd. Jolanta avslöjar filmhemligheter och berättar om ond bråd död. Guiden ”Jolanta” är en välkänd karaktär från från SVT:s humorserie Hipp Hipp.

• Kändisspaning med Jolanta från Svenska Kändisresor.

 

Gastronomi, mat&dryck

Gårdsbutiker

Kullalamm

Småskalig uppfödning och produktion av lamm-produkter, från kött till ull och skinn.

Tirups Örtagård

Örtagård, konsthantverk, butik och kafé i Staffanstorp.

Nyrups Osteria

Småskalig ostproduktion och ostupplevelser, gårdsbutik i Höör.

Gunnarshögs Gård

Odling, tillverkning och förädling av raps och rapsolja på Österlen.

• Kivikås

Odling av äpplen, päron, plommon och körsbär. Musteri och gårdsbutik i Kivik.

 

Vingårdar

Arilds Vingård

Domaine Sånana

Köpingsbergs vingård

Villa Mathilda

Österlenvin Ekesåkra vingård

 

Must med mera

Kiviks Musteri

Sövde Musteri

 

Sparris

Skånesparris, Ingelstorp 

• Österlensparris, Skillinge

• Hallongården, Trelleborg

Höganäs Saluhall

Skånska delikatesser i gott sällskap. Saluhall, kafé, lunchkrog,

 

Saluhallen i Lund

Matfestivalen i Brösarp, 23–25 maj

Provsmakning, försäljning, prova på och matkultur både för barnfamiljen och matnörden.

 

Ny Bistro i Kungliga vänthallen, Malmö C

Förutom ett kort besök av kronprinsessan Victoria 2009 har Kungliga vänthallen stått oanvänd de senaste 37 åren. Men nu har Bistro Royal öppnat, en folklig korsning mellan italienskt bondkök och sofistikerad vinbar, med viss kunglig glans.

 

Krog-nyheter i Lund

Mat & destillat, Pintxos och Vendels matrum samt restaurang Bantorget med inriktning på ekologiska och närproducerade råvaror.

 

Boende

Pensionat Strömbacken

Ekopensionat med logi och mat på naturens villkor i Bromölla.

• Mossbylund

Nyrenoverat familjehotell med litet spa i Abbekås.

• Karnelund Krog&Rum

Tidigare lanthandel, telegraf och bensinstation som omvandlats till ett litet personligt logi och krog i Gislöv.

• Rusthållargården

Ett anrikt gästgiveri på Kullens norra kust.

 

Bo på slott

Bäckaskogs Slott

• Häckeberga Slott

• Kronovalls Slott

• Kåseholms Slott 

 

Utställningar

• 100 årsjubileum för Baltiska utställningen

Firande av den konstindustri- och hantverksutställning som hölls i Malmö 15 maj–4 oktober 1914, tills den avbröts av första världskriget. Fokus ligger på arkitektur, konst, design och hantverk. Jubileumet invigs den 15 maj och består av många olika events och utställningar under både senvåren, sommaren och hösten. Malmö.

• Dansa Skulptur 2014 

Årets tema i konst- och skulpturparken på Wanås är mötet mellan skulptur, dans och koreografi. Utställningen pågår 18 maj–2 november i Östra Göinge.

Face It! Absolut Art Collection 

I Kristianstads konsthall presenterar utställningen Face It! 68 originalverk ur konstsamlingen Absolut Art Collection. Det började 1986 då popkonstnären Andy Warhol avporträtterade Absolut Vodka-flaskan.  Absolut Warhol blev en megasuccé och Absolut Vodka fortsatte att arbeta med konstnärer i olika reklamkampanjer. Både internationellt kända och lokala. Absolut Art Collection byggdes upp mellan 1986 och 2004. Det som förenar är motivet, Absolut-flaskan. Utställningen är gjord för att visa den bredd och variation som finns i samlingen. I Kristianstad finns en särskild koppling – all slutproduktion av Absolut Vodka sker inom kommungränsen, i Åhus och i Nöbbelöv. Absolut Art Collection visas 24 maj–26 oktober på Kristianstads konsthall.

 

Kungligt sommarliv på Sofiero 

Sommarens temautställning med bilder och berättelser om livet här under de drygt 100 år som Sofiero, i Helsingborg, var ett kungligt sommarslott.

• Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhult slott

Möt kvinnorna som genom mod, handlingskraft och ambition avgjort slottets historia.  Dessutom är det första gången som detta, ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott öppnar upp för besökare.

• SM i Tornerspal 

30–31 maj på Hovdala Slott.

• Vikingamarknad

23–29 juni på Fotevikens vikingamuseum

i Höllviken.

 

Aktiva tips

Äventyrsparken Upzone i Ängelholm

I anslutning till Hembygdsparken. Här kan man kasta sig ut i linbanor, balansera på grenar, klättra i nät och svinga i lianer. För hela familjen, kompisgänget eller team-building.

 

Skånska vandringsleder

Skåneleden sträcker sig 100 mil genom och runt Skåne. Leden är uppdelad på fem delleder och 86 etapper. Ta en dagstur eller vandra i flera dagar.

En av delsträckorna är Kulla-leden, 70 km runt Kullenhalvön, som invigdes i fjol och är Sveriges enda led certifierad enligt ERA (European Ramblers Association), det bästa Europa kan erbjuda vandrare. För den som vill vandra lätt finns paket med logi och bagagetransport.

 

Cykel med mera

”Österlen runt på cykel”, ”Wild mindfulness på Söderåsen” eller ”Cykla i Vattenriket”.

 

Ridning

Kiviks Ishästar, i Bästekille utanför Kivik

Kvarnbackens islandshästar, Fulltofta, Hörby

 

Tumlarsafari på Kullenhalvön

Båtturer från Kullens Fyr och Mölle.

 

Fisketurer 

Guidade båtturer från Ystad, Kåseberga och Simrishamn, även Trollingfiske.

 

Av: Susanne Hushagen