Fartnyhet med magpirrsgaranti

Av publicerat

Nu har Liseberg öppnat upp portarna för säsongen och det premiär för det kraftfulla nytillskottet Helix – superattraktionen som förväntas bli en av världens häftigaste berg- och dalbanor.

Sedan Liseberg öppnade 1923 har det alltid funnits minst en berg- och dalbana i parken och fram till nu har det funnits fem stycken runt om i området. Nu är det premiär för det sjätte tillskottet i Lisebergs berg- och dalbane-familj: Helix.

– Med Helix har vi vänt upp och ner på alla konventioner och skapat en bana som är mer upplevelserik än någon annan bana i världen, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.

Helix är berg- och dalbanan som är både längre och snabbare än alla de andra attraktionerna i parken. Åkturen sträcker sig över 1, 38 km och varar i mer än två minuter. Under turen får du uppleva flera adrenalinframkallande händelser så som två fartutskjutningar, fyra tillfällen av så kallad ”air time” – en känsla av viktlöshet, och vid sju tillfällen kommer du befinna dig upp och ner. Allt detta i en hastighet på upp till 100 km/h.

Detta är Lisebergs största satsning någonsin och den slår parkens rekord vad gäller kombinationer av höjd, fart, lutning och sug i magen. Målet var att skapa en av världens häftigaste berg- och dalbanor och det återstår att se hur många som vågar ta en åktur i fartfyllda Helix.

2

Fakta Helix:

Topphastighet: 100 km/h

Höjdskillnader: 52 meter

Banans längd: 1, 38 km

Varaktighet: 2 min och 10 sek

Utskjutningar: 2 gånger

Viktlöshet: 3 gånger

Inversioner (upp och ner): 7 gånger

Tåg: 3 stycken, 20 personer i vardera

Kapacitet: 1 350 personer i timmen

Investering: 200 miljoner kr