Dags att upptäcka Göteborg

Av publicerat

Sveriges andra största stad, belägen ”Way out West”, har sedan länge eta-b­lerat sig som en viktig livsnerv som hamnstad. Det nya Göteborg visar dock sidor som är betydligt mer innovativa, muntra och musikaliska än sitt tunga, industriella förflutna. 

För icke-göteborgare förknippas staden ofta med den karakteristiska humorn, Göteborgsskämten och de fiktiva skämtpersonligheterna Karl och Ada. Eller som de egentligen heter på bred göteborgska: ”Kååål” och ”Åååda”.

Göteborg är en godmodig och fryntlig stad om vilken ingen egentligen har något ont att säga. Staden flyger lite under radarn och väljer kanske medvetet att inte sticka ut hakan för långt. Göteborg har avsaknad av både den spända och kravfyllda glättigheten som karakteriserar huvudstaden och det slappa ointresse som ibland kan reta gallfeber på besökare i Malmö. Göteborg är liksom bara ”gött”.

– Jag tror att det finns två huvudfaktorer till att folk gillar Göteborg och göteborgare, säger restauratören och göteborgaren Carl Bodin Svensk, som driver de två krogarna Simons Prästgård i Bohusläns skärgård och Bantorget 9 i Lund.

– Dels är det stadens lättöverskådliga och tillgängliga storlek. Dels är det göteborgarens sätt att möta folk, i kombination med en satsmelodi som låter glad, pigg och lite käck.

MTV-Galan Götaplatsen Göteborg 21 juni 2012Göteborg har ett spännande förflutet i egenskap av stolt hamnstad ”på Sveriges framsida” – med klar adress åt Stockholms lite mer avsides geografiska läge. De internationella fraktfartygen har anlänt i strid ström sedan ett par hundra år. Rikedomar har byggts, stora industrier har skapats och grosshandlarvillor har uppförts. Även om Göteborg, likt all övrig industri i Sverige, fått stryka på foten inför globaliseringens verkningar, är det fortfarande en betydande handelsstad för Sverige och Skandinavien. Men i takt med att de stora industrierna sålts av och skaffat huvudkontor på andra platser i världen har Göteborg följt tidens tecken och omvandlat sig till något annat.

”Göteborgssoundet” talas det en hel del om. Artister som Håkan Hellström och Broder Daniel har satt staden på den berömda kartan med sin karakteristiska tonalitet, men också namnkunniga artister som Laleh, den ständigt leende Sean Banan och skönsjungande Jennifer Brown har alla sina rötter i Götet. Kanske är det därför som den årliga mega-musikfestivalen Way Out West lockar besökare från när och fjärran och med sitt intåg nära på tagit död på övriga Skandinaviska musikevenemang av samma kaliber.

Att en sommardag flanera upp och ner längs Göteborgs nöjesstråk Kungsportsavenyn – eller ”Avenyyyn”, som lokalborna brukar referera till när denna knappa kilometer innerstadsgata kommer på tal – ger en bild av den sköna stämning som råder i stora delar av stadskärnan. Här ”knör” alla in sig på de hårt belastade restaurangernas och barernas uteserveringar en solig sommar. Just på förtäringsfronten placerar sig Göteborg högt på listan över platser med de bästa matställena och har sällat sig till det ”skandinaviska matundret”.

– Göteborg har blivit fantastisk som matstad. Vi har ett antal riktigt bra restauranger som erbjuder mycket hög kvalitet utan att vara högdragna, säger Carl Bodin Svensk.

– Staden har även några härliga cocktailbarer, som enligt White Guide faktiskt är landets bästa – till exempel Familjen och Avalon.

En intressant iakttagelse är att göteborgaren i sin kontakt med främlingar verkar mer nyfiken och talträngd än folk i resten av landet. Har det månne med det sociala och internationellt inriktade handelsarvet att göra? Eller är det helt enkelt möjligen de sjyssta drinkarna?

 

Mat

Också Göteborg har tagit plats i det nordiska matundret. Ett flertal restauranger erbjuder klanderfri service, fantastiskt mat och en och annan Michelinstjärna glänser också i stan. Hela anrättningen är kryddad med den göteborgska trevligheten.

 

Konst och mat

Linnéa är, som namnet antyder, en restaurang med konsten som genomgående tema. Kreatören vid grytorna heter Edin Dzemat och inredningen har konstnärer och formgivare från glasriket stått för.

Södra vägen 32

 

Mat och dryck

Stjärnbelönade krögaren Björn Persson är även mannen bakom nyöppnade Koka – en äteria med höga ambitioner. Lokala råvaror med fokus på det västsvenska står som huvud­ingredienser i de tydliga och enkla rätterna. På Koka ligger stort fokus på menyer och tillhörande drycker.

Viktoriagatan 12

 

Kreativ matfest

Spisa är ett klassiskt matställe som med finess och kreativitet lyckas kombinera krögartrion Björn och Sofie Perssons och Rickard Nilssons önskan att skapa riktigt vass matlagning i kombination med en skön och avspänd stämning i lagom bullrig miljö. Spisa är som en enda stor, riktigt trevlig matfest, helt enkelt.

Övre Husargatan 3

Spisa, Bornstein Lyckefors

 

 

Boende

Göteborg har gott om bra boendealternativ. Tack vare att Göteborgs Stad och turistorganisation har ett väl fungerande samarbete och en genomtänkt strategi, har man lyckats bereda väg för en hyfsat intressant hotellflora. 

 

Checka in på posten

Skönt och lyxigt affärshotell med genomgående bra betyg som känns mer metropol än svensk storstad. Post har bra läge, inhyst i den gamla huvudposten och väl etablerat som ett trevligt nöjesställe med skönt barhäng och bra restaurang.

Drottningtorget 10

 

Bjud en hemlös på en övernattning

Faktum Hotels är ett nytt grepp för att stödja stadens många hemlösa och är egentligen inget hotell i ordets rätta bemärkelse. Initiativtagarna bakom bokningssajten har valt ut tio platser där stadens hemlösa ofta tvingas tillbringa natten och har gjort dem tillgängliga för bokning för övernattning. Projektet syftar till att skapa opinion kring hemlöshet och intäkterna går till Faktums välgörande verksamhet för att på så vis möjliggör husrum för någon eller några av stadens hemlösa.

 

Boende på hög höjd

Stort och populärt familje- och konferenshotell som på sista tiden blivit snofsigt. Gothia Towers, som ligger intill mässan och ett stenkast från Liseberg, anordnar ett stort antal prisvärda övernattningspaket kopplat till diverse event under året. Se till att boka ett snyggt Skyrum och missa inte att käka på Upper House.

Mässans gata 24

 

Upper House pool

 

 

Kultur & nöjen

Göteborg är förmodligen Sveriges kalaskula. Varje år anordnas Göteborgskalaset, liksom stadens stora exportsuccé musikfestivalen Way Out West, som lockar världsartister till Sveriges framsida för att partaja i gemytlig anda. 

 

Klassiska kvarter

Gör något typiskt göteborgskt: ta spårvagnen till Majorna och Mariaplan, hoppa av och upplev de gamla arbetarkvarteren som numera är hem åt små mysiga restauranger, designbutiker och kaféer. Bidragande till skön stämning är de så typiska så kallade landshövdingehusen – lågbyggda bostadshus där bottenvåningen är uppförd i sten medan de två övre planen är i trä.

 

Stiligt museum

Röhsska Museet fokuserar på mode, design och konst. Man håller ett flertal begränsade utställningar varje år i byggnaden som ritades av Carl Westman och stod klar år 1916.

Vasagatan 39

 

Prisa fisken

Det krävs göteborgare för att låta uppföra en kyrka i fiskens namn, vilket är precis det som gjorts med Feskekörka. Den byggdes 1874 precis intill Rosenlundskanalen och tjänstgör nu som Sveriges förmodligen mest välsorterade saluhall för fisk och skaldjur.

Rosenlundsvägen

 

Feskekörka,C14557_PRESS

 

Way Out West

Årlig musikfestival som sedan 2007 arran­geras i Göteborg. Festivalupplägget bygger på tre stora konsertscener i Slottsskogen och mindre uppträdanden på olika platser runt om i Göteborg. Programmet ackompanjeras av andra kulturella evenemang.

Göteborgs Kulturkalas

Gatufest som anordnas av Göteborgs stad sedan 2007. Tonvikten ligger på olika musik-, dans-, konst- och kulturaktiviteter. Årets kulturkalas äger rum mellan den 12 och 17 augusti.

Bokmässan

Den årliga bokmässan i Göteborg är Europas näst största i sitt slag. Det är en mötesplats och eldorado för bokälskare i alla åldrar och lockar över 100 000 besökare varje år. Årets upplaga inträffar mellan den 25 och 28 september.

 

Tim_Kristensson_Knarrholmen2_PRESS

 

 

Av: Micha van Dinther och Magnus Wittbjer