Lars Wallin – Mitt kall är att göra världen lite vackrare

Av publicerat

Det är inte lätt att vara couturmästare i mellan-mjölkslandet Sverige. I det sparsmakade svenska, där den lilla svarta är festens självklarhet, försöker Lars Wallin få oss att älska couture, kristaller och siden.

Jag vill göra alla lite vackrare och försöker förvalta och behålla drömmen om couture som många ändå har, något jag sett tydligt nu när jag gjort min utställning Fashion Stories. Många besökare som kommer till min utställning kanske aldrig tidigare har sett en couturklänning på nära håll och det är först när de gör det som de förstår och uppskattar hantverket, säger Lars samtidigt som han rättar till sidenbandet på modellens aftonklänning.

5Ljuset flödar in genom gigantiska fönster i Stockholms stadshus och salen där vi befinner oss för plåtningen är fullständigt magnifik. En mer engagerad designer än Lars Wallin får man leta länge efter och även om han är ödmjukheten personifierad förstår man snabbt att han också är såväl noggrann som bestämd. Resultatet måste bli perfekt och inget lämnas åt slumpen.

– Jag är oerhört noggrann i allt jag gör, mitt varumärke är ju jag själv och lämnar jag ifrån mig något ska det vara absolut perfekt in i minsta detalj.

Att få en klänning uppsydd av Lars är långt ifrån att trippa in i en boutique och prova ut något vackert. Det hela börjar med en intervju för att sedan följas upp med skisser, materialval, otaliga provningar och ändringar tills såväl kunden som Lars är helt nöjda.

– Först träffas vi och jag skapar mig en känsla av hur du är som person, vad du själv tycker är vackert på dig och vad vi ska jobba på att lyfta fram. Det viktigaste är att vi hittar något som gör dig så elegant och snygg som möjligt och jag vill alltid ta kunden ett steg längre utan att hon känner sig utklädd. Alltid överraska positivt.

4En enklare klänning kostar från 25 000 kronor men oftast, beroende på hur mycket pärlbroderier och sidenformationer kunden vill ha, hamnar prislappen betydligt högre än så.

– Jag är alltid noga med att prata kostnadsförslag och prisbild med mina kunder då priset mycket beror på vilken typ av klänning man vill ha och vilket material vi väljer. Fina material är dyra och vill någon ösa på med Swarowski-stenar så kommer det att bli kostsamt, men givetvis finns det många olika varianter.

Men att få couture att löna sig i Sverige är inte det lättaste och Lars berättar ärligt att om det inte vore för sina utländska kunder skulle han inte ha råd att leva på sitt yrke.

– I Sverige går det inte att ta så mycket betalt, här räcker det jag får in mer eller mindre endast till hyra och material. Utomlands får mina arbeten helt andra priser och jag syr en del åt svenskar som inte bor i Sverige. De är vana vid en annan prisklass, hos Valentino till exempel börjar en couture-klänning på en miljon kronor.

 

Förälskad i couture blev Lars redan som liten och att han ville arbeta med glamour och exklusiva klänningar visste han från början.

– Jag var sex år gammal när vi var på Holiday on Ice, vilket då var en otrolig show med plymer, paljetter och hela baletten. Jag blev helt tagen av allt det överdådiga och efter det såg jag showen 14 år i rad, varje gång de kom till Västerås. Att jag ville sy och arbeta med sådana material, glitter och färger bestämde jag mig för redan då, säger Lars och skrattar sitt härliga skratt.

– Totalt osvenskt och absolut svårsålt!

Uppväxten i Västerås har präglat Lars på många sätt och bland annat blev han i högstadiet gravt mobbad, vilket han själv tror har gjort honom till den han är i dag.

2– Jag var ett lätt offer och blev allvarligt mobbad i åttonde klass vilket jag delvis tror är en av anledningarna till att jag skapat en stark vilja och energi hos mig att ta mig dit jag är i dag. Så här i efterhand tror jag att mobbarna gett mig den där extra pushen och energin att visa att jag SKA göra det här på mitt sätt. Jag hade tur i oturen kan man säga.

Lars bröt upp från Västerås, flyttade till Stockholm och var där tvungen att ta plats, prata inför folk och bli stark. Trots uselt självförtroende byggde han upp sig själv och sin karriär som designer och i dag har såväl kronprinsessan Victoria, hennes syster Madeleine, Caroline Winberg, Charlotte Perrelli, Petra Mede och Kungliga Operan fantastiska Lars Wallin-klänningar i garderoben. Efter tillskärarutbildning och tre år på Beckmans började Lars karriär som designer, dock i en ganska så blygsam skala till en början.

– Jag tog alla jobb jag kunde få i ateljén där jag jobbade. Det var till att lägga upp byxor och göra ändringsjobb dagarna i ända och Gud så tråkigt det var. Efter ett tag kände jag bara att nej, jag vill göra det här på MITT sätt och jag jobbar hellre extra på ICA än fortsätter lägga upp byxor och efter det blev det siden och kristaller för hela slanten.

 

Lars sätt har visat sig vara ett alldeles ypperligt sätt och i dag är han drömdesignern för såväl stjärnbröllop som eftertraktad i olika pr-sammanhang. Från galaklänning till smörpaket, eller hur var det nu Lars?

– Precis! Ha, ha! Jag får många olika förfrågningar om att vara med i olika sammanhang och jag vet att mitt varumärke är intressant men oftast tackar jag nej. Flora är minnen från min barndom och när jag fick förfrågan tyckte jag att projektet var spännande. Givetvis är det så att även jag behöver intäkter så går projektet att utföra i en linje som binds ihop med min historia, ja då kan det vara intressant. Gör jag något vill jag ha med en klänning eller glamour på något sätt, Att det ska andas Lars Wallin.

I framtagandet av smörpaketet Flora har han tillsammans med Acne, efter mycket jobb och mycket tjat, lyckats få igenom spetskänsla i det nya locket som numera har en klövmönstrad relief.

– Min idé var inte helt poppis från början kan jag säga. Det blev väldigt många olika testtryck och prover innan jag fick igenom det jag ville men så blev det också både romantiskt och vackert och jag älskar reliefen i locket.

3

Att få sätta ihop en utställning som Fashion Stories, där 170 stycken av designerns klänningar finns att beskåda, har varit en dröm Lars haft länge. Att få göra en första kollektion är en annan. Drömmen om utställningen blev sann och nu blir snart kollektionsdrömmen också verklighet. Frågan är bara hur man lyckas med konststycket att bredda sin publik utan att för den skull förlora couturkänslan?

– Jag ska försöka att inte ändra det jag gör och min första kollektion ligger väldigt nära mig i linje, men visst kommer det underlinjer där vi går bredare. Det måste göras på det sättet och vi kommer skapa även enklare plagg och klänningar men alltid behålla Lars Wallin-andan. Det är ett måste.

1

Att vara designer i Sverige är inte lätt och många duktiga har tyvärr mött det bistra ödet att inte kunna fortsätta på senare år, något som givetvis är en faktor till att Lars nu bestämt sig för att komma med en egen kollektion av lite mer ”vanliga” kläder.

– Den största utmaningen är att få ekonomi i det jag gör och samtidigt behålla couturkänslan. De material jag använder är så exklusiva att kostnaden blir hög. Till skillnad från till exempel i Italien och Frankrike har vi inte klädkulturen här i Sverige ännu. Vi lägger pengar på teknik, bilar och boende men inte alls på samma sätt på couture, fastän de är konstverk.

För att få det att gå ihop varvar Lars coutur-skapandet med att bland annat sy scenkläder till teatrar och operan, sin smyckekollektion samt diverse olika samarbeten med sin design och sitt varumärke.

Det svenska minimalistiska och praktiska ligger inte riktigt för mig. Jag vill ge passion och det där lilla extra. Jag har skapat en värld som inte riktigt finns här i Sverige men jag har ett kall och det är att göra världen lite vackrare och det kommer jag att fortsätta med! Jag vill ge passion och det där lilla extra.

 

5 Snabba med Lars

Vad inspirerar dig?
Vackra miljöer, färger och fransk 1950-talscouture. Älskar glamouren i gamla Hollywoodfilmer också.

Största stilförebild?
Christian Dior på 50-talet.

Du måste gå klädd i en annan designers kläder från topp till tå, vems kläder blir det?
Tom Fords utan tvekan! Han har en otrolig elegans och väldigt classy kläder som jag trivs i.

Största utmaningen för dig som couture-designer?
Att bredda men ändå behålla
mitt varumärkes rätta anda. För min del handlar det mycket om att försöka bredda min köpekrets utomlands för att få nya kunder, hellre än att ändra för mycket på mina kollektioner så att de ska passa den svenska marknaden.Drömperson att få klä upp?
Greta Garbo! Levande Cate Blanchett, hon är en favoritstil-ikon.

Drömperson att hamna bredvid på en långflygning?
Tom Ford! Ha, ha! Vill verkligen prata med honom om hur han lyckats skapa sin kompromisslösa design och det stora ha-begär som hans produkter har.

 

Text: Maria Roswall Foto: Fredrick Francke