Bernadotte & Kylberg – företagande och vänskap

Av publicerat

Kompanjoner och bästa vänner. Prins Carl Philip har hittat sin perfekta parhäst i formgivaren Oscar Kylberg. – Vi sporrar varandra att marschera vidare.

Om ni som läser detta tror att tillvaron som prins betyder att åka gräddfil genom livet med silversked i mun, till er kan jag snabbt berätta att så inte är fallet. Efter att ha träffat prins Carl Philip på restaurang Pontus i samband med hans senaste projekt, samt följt hans minst sagt turbulenta tur i pressen med före detta formgivningskollegan Eric Ericson, är det något jag har fått väldigt klart för mig. Att vara kunglig betyder att du granskas från alla håll och kanter till max. Blir något bra, ja då betyder det succé men å andra sidan blir något mindre bra ja, då blir kritiken inte nådig. Något prinsen själv lärt sig.

– Det är otroligt viktigt att allt vi lämnar ifrån oss, alla produkter och objekt, har utförts med total proffsighet, säger prins Carl Philip och det är inte svårt att förstå att han syftar på historien med “Slottet Brinner” där prinsen blev beskylld för att inte ensam ha formgett brasskyddet.

 

2

Med bakgrund utav det som hände är det inte heller särskilt förvånande att prinsen är så mån om att vara en duo tillsammans med Oscar Kylberg och att det är just Bernadotte & Kylberg som står för formgivningen, från bestick och skålar till jackor. Det är inte utan stolthet prins Carl Philip och Oscar visar upp kollektionen de formgett för A-One. Ett och ett halvt år har uppdraget tagit att färdigställa och resultatet är verkligen snyggt. Perfekta city-jackor för den som både vill hålla sig varm och vara snygg, utan att se ut som en Michelingubbe.

– Leden från idé till färdig produkt är lång, och när vi började rita på vad vi ville göra fanns inget liknande på marknaden. Vi ville skapa en jacka som är varm, sitter snyggt och som du kan ha både i skidbacken och i city. Stretch, bra passform och vertikala linjer visste vi från början att vi ville ha så vi satte oss ner och började skissa på hur vi skulle komma dit vi ville hamna, säger prins Carl Philip.

– Och hur vi kan bli lika snygga i samma jacka, lägger Oscar till och skrattar stort.

Det märks väl hur bra de båda kompletterar varandra, Oscar med sitt lättsamma sätt och sin humor, prinsen med sina genomtänkta svar och tankar.

 

11 12Hur kom ni in på kläder? Att formge en kollektion jackor är ganska långt ifrån en sked eller en skål?

– Själva förfrågan från A-One kom genom gemensamma vänner men det var absolut inte något vi tänkt på innan. Att ge oss in i klädbranschen var inget lätt beslut. Men kvalitet och nytänkande är viktigt för oss och det var också väldigt kittlande att företaget har en historik som vi kan luta oss mot, säger Oscar.

– Vi har gått in i detta med stor respekt, det är en ny värld för oss vilket vi såg som en utmaning.

Med stor ödmjukhet och respekt valde vi att ta oss an uppgiften och genom vår yrkesmässiga nyfikenhet designa fram den kollektion A-One nu släppt på MQ. Det har verkligen varit både kul och lärorikt att få vara med i inte bara idé- och designprocessen utan även materialval till produktion, fyller prinsen i.

– A-One fanns i min barndom när jag växte upp, vi har alltid åkt mycket skidor i min familj.

 

Prinsen och Oscar träffades genom en gemensam vän och har känt varandra i tolv år men det skulle dröja ända till 2012 innan de tog steget och startade ett företag tillsammans.

 

Formgivare jobbar oftast ensamna men ni har valt att arbeta tillsammans. Hur kommer det sig, hur träffades ni?

– Vi har känt varandra i över tolv år men vi började inte formellt att arbeta tillsammans förrän 2012, då vi startade Bernadotte & Kylberg. Vi har därför haft god tid på oss att bli sammansvetsade och vi tänker lika. Det gör att vi snabbare kan gå in på djupet i idéprocessen 4och behöver inte lägga tid på att försöka förstå varandra. Dessutom gillar vi i stort sett samma typ av design. Det gör att vårt arbete känns både roligt och naturligt, säger prins Carl Philip.

Oscar instämmer och berättar vidare att de alltid är väldigt strukturerade i sitt jobb.

– Vi jobbar strukturerat efter en designprocess och designarbetet börjar alltid med en omfattande research för att lära känna konsumenten och för att förstå behoven. Sedan analyserar vi insikterna vi fått för att ta vi fram ett antal teser och först därefter börjar själva idéarbetet, som är den mest intensiva och spännande fasen. Nu vet vi vad vi vill göra och sätter pennan till pappret för att börja med själva formgivningen, som vi gör i ett lika tätt samarbete.

 

5Men även om de kompletterar varandra utmärkt och byggt upp en stark vänskap lever de minst sagt skilda liv med olika bakgrund. Oscar kommer från en konstnärssläkt och för honom var valet att arbeta med formgivning och design helt naturligt. För prinsen har intresset alltid funnits där men växt sig starkare med åren. Att vara kunglig betyder också att prinsen har sina officiella uppdrag som ska skötas men efter dessa står formgivning och design överst på intresselistan.

– Absolut, det är det här jag vill hålla på med, säger prinsen bestämt och det råder inget tvivel om att han är här på formgivningsscenen för att stanna.

 

Vad är det som gör att ni två jobbar så bra ihop tror ni? 

– En stor del är så klart att vi kompletterar varandra på ett bra sätt och lyfter fram det bästa hos varandra. Sedan har vi också högt i tak, säger prins Carl Philip.

 

3Och framtiden, vad har vi att vänta från Bernadotte & Kylberg? 

– Till hösten kommer en ny kollektion med höst- och vinterjackor. Vi är i den fasen att vi nu utvecklar produkterna ytterligare. Vi håller också på med den kommande kollektionen för våren och sommaren 2015 och väntar med spänning på att få se de första proverna, berättar Oscar.

– Vi har gjort vårkollektionen och ska nu börja med sommarkollektionen, säger prinsen med ett leende och berättar också att de varit över i Kina och hälsat på i fabriken där jackorna sys.

– Det var riktigt spännande att få se. Det är ett stort jobb det här för oss och vi har verkligen velat vara med i alla led och delar. Att få se varumärket i den här nya formen är otroligt roligt!

 

Alla har vi bra och mindre bra dagar, vad gör ni när inspirationen tryter?

– Genom att hålla sig till en fast designprocess finns det alltid att göra, även om man råkar ha en dag då kreativiteten inte flödar. Vi är båda mycket nyfikna i vår natur och det händer väldigt sällan att vi känner oss oinspirerade, i alla fall i vårt arbete, säger prinsen innan Oscar får sista ordet.

– Där finns också en stor fördel med att vara två, vi sporrar varandra till att marschera vidare helt enkelt.

Text: Maria Roswall Foto: Morgan Norman