Wanja Bellander – Problemlösaren

Av publicerat

Hon identifierar problem i vardagen – och löser dem. Wanja Bellander är uppfinnaren bakom en självhäftande servett, en salladssil och en textilborste i kontokortsformat.

– Jag har svårt att nöja mig med krångliga lösningar på produkter och tjänster, säger hon.

Imacon Color ScannerHjulet, p-pillret, tvättmaskinen, bilen, datorn eller kanske Internet. Wanja Bellander tvekar. Vilken är egentligen tidernas bästa uppfinning?

–  Om man tittar sig omkring finns det mängder med uppfinningar som ingen trodde på för 50 år sedan. Det är roligt att fundera på vad som kan finnas om ytterligare 50 år, som vi i dag betraktar som science fiction.

Wanja Bellander är ekonomen och fastighetsmäklaren som sadlade om helt – och blev uppfinnare. På hobbynivå hade hon redan arbetat med en självhäftande servett i tio år när hon hamnade i ett vägskäl då mäklarbyrån stod inför en omorganisation.

– Jag fick välja mellan att köpa mitt kontor eller ta ett avgångsvederlag. Jag valde det senare och såg det som en tipsvinst – att på heltid kunna arbeta med min idé den självhäftande servetten, berättar Wanja.

Drömmen – att få produkten licensierad av ett stort internationellt företag – uppfylldes och sedan dess har hon aldrig tittat i karriärens backspegel med ånger, även om servettprojektet lades ner efter några år. Sedan steget togs har Wanja även utvecklat en kupad salladssil, en praktisk textilborste i kontokortsformat och en app för att få koll på vanor och vikt.

– Jag har svårt att nöja mig med dåliga, krångliga lösningar på produkter eller tjänster. De skapar alltid en känsla av att det här borde man kunna göra på ett bättre, enklare, smartare sätt. Och så är hjärnan igång.

 

Alla hennes uppfinningar är sprungna ur egna behov. Hon gräver där hon står, ser sig om, identifierar problemen. Ofta med block och penna i högsta hugg.

–  Idéerna har en tendens att annars försvinna lika snabbt som de kommit, om man inte fångar dem i flykten. Lösningen kommer när jag tänker på något annat; promenerar, sover, duschar eller kör bil.

 

Ditt motto är att ”Uppfinnande är bra för hälsan”. På vilket sätt?

– Alla vet att det är nyttigt att använda hjärnan till problemlösning – schack, bridge, korsord… Jag tycker att det är roligare att fundera på problem som jag upplever i vardagen och försöka hitta lösningar. När dessa ”Heureka-lösningar” infinner sig blir jag glad och endorfinerna hoppar runt i kroppen. Att gymnastisera hjärnan och skölja igenom kroppen med endorfiner, kroppens eget ”morfin”, är bra för hälsan.

Enligt Wanja Bellander är det viktigt att kunna anpassa sig och ha alternativa vägar och handlingsalternativ om den tänkta vägen inte fungerar.

– Att inte deppa ihop utan ta en annan väg om det visar sig att man hamnat i en återvändsgränd. Att uppfinna är många gånger ett steg fram och två tillbaks.

Då gäller det också att ha ett bra nätverk som kan stötta och ge tips för den fortsatta utvecklingen.

Hon är själv involverad i projektet MentorRingar, som syftar till att förbättra tillvaron för kvinnor med idéer till produkter eller tjänster.

– Genom arbetet och olika sätt lyfta fram kvinnliga förebilder har intresset för kvinnors innovationer blivit betydligt större. Jag tror att kvinnors idéer är enklare att presentera i media eftersom de har uppkommit ur problem som människor känner igen, inom vården och i hemmet. Internationell statistik pekar på ett ökande antal kvinnliga uppfinnare i Sverige, säger Wanja.

 

Med flera olika patent i karriärbagaget är hon en viktig pusselbit bakom kurvökningen. När det gäller just patent har hon dock kommit till en viktig insikt:

–  Man ska tänka till ordentligt innan man ger sig in på att patentera. Vad innebär det att söka patent? Vilka kostnader kommer att komma under de närmaste åren? För olika länder? Kommer produkten att bära patentkostnaderna? Vilka länder kommer jag att kunna bearbeta? Helt enkelt – behöver jag patent och i så fall varför?

– Å andra sidan kan man för vissa produkter verkligen behöva patent om man exempelvis måste få in riskkapital. Att fundera igenom patentstrategin och diskutera med någon som är mycket kunnig på området är väldigt viktigt. Man kan inte bara gå igenom patentkostnaderna utan tänka igenom hela affärsplanen – vad ska man göra med produkten och patentet? Hur ser planen ut på fem eller tio års sikt? Ska jag själv utveckla produkten, licensiera ut patentet eller sälja patentet?

 

Inga lätta frågor precis?

–  Nej, och därför är det angeläget att noga kolla så att man inte gör intrång på någon annans patent. Att bli stämd för det är inget man önskar. Dessutom finns problematiken med att någon annan gör intrång i ens eget patent. Har man möjlighet att hävda sin rätt i domstol? Kostnader? Slutsatsen är att det ibland blir lite av moment 22. Patent är dyrt och omständligt men också väldigt viktigt om man ska ha in riskkapital eller sälja sin idé.

 

Wanja Bellander är en flitigt anlitad och uppskattad föreläsare. På sina föreläsningar inspirerar hon deltagarna att plocka fram sina kreativa uppfinnartalanger.

– Jag tror faktiskt att alla människor i grunden är kreativa, se bara på hur barn fungerar. Tyvärr blir vi slipade och formade under skolåren och i vuxenlivet har vi ofta glömt detta med att leka. Det gäller att våga tänka utanför boxen, att inte avfärda tokiga idéer. Många helt vansinniga idéer kan till slut ge lösningen på ett problem, bara för att man vänt och vridit på den tokiga idén och till slut hittat något som visat sig vara helt suveränt.

 

Om Wanja Bellander:

Ålder: 62 år

Familj: Gift, två barn, fyra barnbarn.

Bor: På Värmdö.

Äter: Nyttigt och onyttigt.

Dricker: Vin och vatten.

Åker: Bil och båt.

Ser på tv: Vetenskapens värld och Korrespondenterna.

Läser: Faktaböcker och biografier.

Drömmer om: Att någon ska uppfinna en motor som drivs med vatten.

 

Text: Henrik Lenngren

Foto: Anders Kollberg