Factoringfeber

Av publicerat

Med mindre marginaler har likviditeten – kassaflödet – blivit en allt viktigare faktor för ett företags överlevnadsförmåga. När bankerna i kristider dragit åt svångremmen växer andra delar av den finansiella marknaden lavinartat. Factoring vinner mark.

2Factoring är ett finansiellt instrument som blivit vardagsterminologi i svenskt näringsliv. Michael Forsman, vd för Amfa Bank (t.v), menar att han var den första som lanserade fakturaköp på den svenska marknaden för 20 år sedan – tidigare fanns bara fakturabelåning. Tillsammans med Bo Göransson grundade han Intrum Factoring, som senare blev Intrum Finans. Sedermera grundade Michael Forsman Amfa Finans och Bo Göransson Intrum Justitia. Faktum är att Amfa står för ”American Factoring”, som fakturaköp kallades på den tiden.

– Vi grundade inte bara vårt bolag, säger Michael Forsman. Vi grundade en hel bransch. De avtal vi skrev då är desamma som än i dag blir kopierade gång på gång av våra konkurrenter. Det var ingen som trodde på vår affärsidé, det var liksom finansbranschens popup-produkt. Men vi var först.

Forsman är möjligen extra fylld av självförtroende eftersom Amfa Finans under 2013 blivit Amfa Bank. Att få banktillstånd blir svårare för varje år, och han har suckat djupt över den rigorösa genomlysning av verksamheten som genomförts under de senaste åren. Men nu har man alltså tagit steget upp till ”finrummet” för att låna hans egen beskrivning.

– Vi kommer att vara en företagsbank med factoring-tjänster så att man kan frigöra likviditet ur balansräkningen. Med ett eget bankkonto kan man få betalt för sina fakturor ännu snabbare; i internetbanken gör man enklare bankärenden och inom kort kommer vi lansera en korttjänst. För privatpersoner har vi dessutom vanliga bankkonton med vad jag tror är högst ränta i Sverige just nu.

Michael Forsman är noga med att Amfa i första hand inte ska konkurrera med Handelsbanken och de andra tre stora, utan med sina befintliga konkurrenter inom factoring-branschen. Vad denna finansgren egentligen omsätter är oklart – vissa indikationer säger 25 miljarder kronor årligen, medan andra pekar på det dubbla. Klart bortom allt tvivel är i alla fall att utvecklingen går framåt med hög fart.

KTH1 0069– Både företag och privatpersoner förändrar sina beteenden, säger professor Kent Eriksson (t.h) över Skype. Han är till vardags forskningsledare på KTH:s institution för bank och finans, men är för närvarande gästforskare på Stanford i USA.

– När Supply Chains blir allt tätare öppnar det upp för nya finansieringslösningar. Många butiker är i dag i själva verket bara en mellanhand utan eget lager. Dessutom blir handeln mer global, vilket ställer högre krav på leverantörerna av factoringtjänster eftersom man måste vara säker på att kvalitet och betalningar är i sin ordning.

Factoring-vågen är som noterat ett resultat av att bankerna har krav på sig att ha mer eget kapital i reserv. Utlåningen är därmed också mer restriktiv, vilket gör att många söker sig till den finansiella marknaden för att säkerställa sitt kassaflöde.

– Som vi vet är det inte så lätt längre att gå till en ny bank och få lån, säger Kent Eriksson. Ofta måste man flytta en betydande del av sina besparingar dit innan de är intresserade. Då kan de sälja kringtjänster så att det hela blir en större affär. Factoring är till för att vara en smidig likviditetsplaneringsaffär med kort tidshorisont. Det är smidigt, och det är därför det har blivit så stort.

 

Med detta sagt tror Kent Eriksson att factoring-bolagen har mycket på att vinna genom att expandera vidare in i företagens administrativa kropp. Factoring-bolaget skulle till exempel kunna erbjuda koll på leveranser, eller att förhandla fram förmånliga avtal med olika tele- eller energileverantörer. En helkundslösning baserat på unik kunskap kan man vinna väldigt mycket på, menar han.

– Handeln har redan i dag sammanlänkats tätt med de finansiella mönstren, säger Kent Eriksson. Över världen utvecklar sig samma typer av infrastrukturlösningar, vilket underlättar möjligheten att erbjuda nya typer av tjänster. Factoring har en stor fördel eftersom man är företagens öra. De vet exakt varifrån kunderna kommer, eller vilka tider man köper eller säljer mer.

 

Michael Forsman håller förstås med. Amfa har kommit närmare sina kunder – från renodlad factoring-tjänst till bank med högre status. Någon skog av kringtjänster finns dock inte på kartan ännu. Däremot tillgodoser man redan i dag kunder med internationell handel.

– Exportfactoring är en tjänst vi är ensamma om i dag vad jag vet, säger han. Det funkar precis som vanlig factoring, och vi står dessutom för valutarisken. Vi köper fakturor i Sydamerika, Japan, USA – över hela världen. Vi samarbetar mycket med Business Sweden, eftersom det är många svenska bolag som vill ha möjlighet att sälja sina utländska fakturor på ett smidigt sätt. Det krävs förvisso att det handlar om lite större bolag än vi skulle begära i Sverige, men kreditupplysningsprocessen är allt mer standardiserad över världen i dag.

 

Tidigare var det mest småföretag som använde sig av factoring. Har synen ändrats tycker du?

– Absolut, i dag är det allt från hantverkare till börsbolag som säljer sina fordringar. Genom bättre kassaflöde kan man sänka sina lån, vilket skapar en bättre balansräkning och nyckeltal. Vi brukar säga att vi köper fakturor och säljer trygghet.

Förbättrad likviditet, reducerad administration och sänkt kreditrisk är de tre grundpelarna för factoring som framgångsrik gren på kapitalmarknaden. Att sälja sina fakturor kostar ofta 3-4 procent av den totala summan, men för många är det i allra högsta grad värt kostnaden.

– Det är inte en fråga om procent, säger Kent Eriksson från sitt rum på Stanford. Det handlar om tid. Många företagare lägger ner betydande tid och energi på sina fakturor istället för att koncentrera sig på kärnverksamheten. Mycket oro, frustration och störd nattsömn kan avhjälpas tack vare factoring.

4

Fakta:

Factoring

Innebär att du som företag kan sälja eller belåna din faktura mot en avgift på några procent av beloppet. Kunden får en faktura med samma betalningsvillkor som tidigare, men du får pengarna i princip samma dag som fakturan skickas. Factoring-bolaget tar över fordran och ansvarar helt för att driva in den. Factoring har blivit ett smidigt sätt för små och stora företag att lättare kunna kontrollera sitt kassaflöde och slippa lägga energi på påminnelsefakturor.

 

Amfa Bank

Amfa lanserade fakturaköp 1993, och fick banktillstånd 20 år senare. I dag kan man därmed även erbjuda sparkonto kopplat till factoring-tjänsten. Dessutom har man inkassoservice, exportfactoring, kreditrådgivning och lagerbolag i portföljen.

 

Text: Christian von Essen