Nya initiativ i Glasriket

Av publicerat

Då Åsa Jungnelius anställdes som formgivare vid Kosta Boda 2007 var hon en av dem som skulle ta med det svenska glaset in i framtiden. Det blev inte riktigt så hon och alla andra anställda formgivare sades upp. Nu är det dags för nya glasprojekt i ny form. 

1För två år sedan startade the Glass Factory i Boda, tanken var att härifrån arbeta med att främja förnyelse och tradition inom Glasriket. I den nya situation som uppstått kommer nu Åsa Jugnelius att i samarbete the Glass Factory att arbeta med att utveckla nyskapande projekt med mål att utveckla nationella och internationella nätverk. Själv säger hon:

– Småland har en lång tradition av produktion utifrån ett specifikt material, som tillexempel trä, sten och glas. Den manuella tillverkningen i glas, baserad på en ofta nedärvd hantverkskunskap som har bitit sig fast ovanligt länge i regionen. Villkoren för produktion i så väl stor som liten skala, är tätt sammankopplad med vår materiella kultur som beskriver de ekonomiska, sociala, politiska och ekologiska förutsättningarna för vår tid som vi lever i. Objekten som tillverkas blir till en form av fetischer över oss som individer och vår samtid. Om sitt eget skapande säger hon:

2– Jag arbetar med materialitet som mitt språk och intresserar mig för relationen mellan våra kroppar, objekten vi omger dem med och rummen de tillsammans agerar i. I min konstnärliga praktik använder jag mig av estetik för att kommentera vår omvärld. Gestaltningen är ofta rumslig och vilar på en konceptuell grund, där handens avtryck och min intuition tillför en ton. Mitt främsta uttrycksmedel är materialet glas, det passar min konstnärliga diskurs.

Fortsättning följer.

Åsa Jugnelius glas för Kosta Boda sticker ut, och är minst sagt kvinnligt. Med motiv hämtade från både sminkväskan och från andra kvinnliga attribut så som senast skon i glas och ljusstaken med guldringen prydd med en gnistrande sten – självfallet i glas.

 

Text: Yvonne Gull