Norrbotten – ett framtidsland

Av publicerat

Det är ekonomisk kris och hög arbetslöshet på många platser i Europa och stora delar av Sverige – men Norrbotten går mot strömmen. De senaste åren har vårt nordligaste län legat i topp när det gäller tillväxten per sysselsatt person.  

sven– Norrbotten är ett unikt län med stor potential och just nu ser vi en positiv utveckling. Samtidigt står vi inför stora utmaningar om den gynnsamma utvecklingen ska kunna fortsätta, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten (t.v).

Den viktigaste faktorn för en fortsatt tillväxt är en ökad inflyttning till länet – och det förutsätter ännu fler arbetstillfällen.

– Vi har en attraktiv livsmiljö och bland annat ett framstående universitet som lockar människor till vårt län. Vi vet också genom olika undersökningar att de som studerat här gärna skulle stanna kvar i länet – men då måste det ju finnas arbete också. Därför görs det stora insatser för att stödja såväl nya initiativ av lokala entreprenörer som att hjälpa befintliga företag att växa.

Gruvnäringen har av tradition haft en särskilt stor betydelse för Norrbotten, och att säga att det är skjuts i gruvnäringen just nu är ingen överdrift.  Pajala fick exempelvis nytt hopp och liv när gruvan i Kaunisvaara öppnade. Att arbeta vidare för att gruvnäringen ska utvecklas framgångsrikt är självklart, menar Sven-Erik Österberg.

– Det ska självklart bygga på kunskap med höga tekniska och miljömässiga ambitioner för att vi ska få ett så hållbart samhälle som möjligt.

Även turismen har av tradition en stor betydelse för länet och anses också som en framtidsbransch. Turister från Sverige och övriga världen söker ständigt nya spännande resmål och annorlunda upplevelser – och Norrbotten har en både en unik  natur och lokalkultur. Tänk bara den norrbottniska fjällvärlden med Kebnekaise som toppmål, norrskenet, den samiska kulturen, ishotellet i Jukkasjärvi.

För att ytterligare stärka Norrbottens tillväxtpotential är en väl fungerande infrastruktur avgörande.

– Norrbotten präglas av stora avstånd och befolkningen är spridd över hela länet. Det är viktigt för såväl invånare som näringsliv att det finns effektiva transporter. Inom länsstyrelsen arbetar vi därför aktivt för att förbättra våra vägar, järnvägar, vår sjöfart –  och särskilt flyget.

­– Fungerande tvärflygförbindelser i Barentsområdet är dessutom helt avgörande för att utveckla näringslivssamarbetet i regionen. I dag finns det exempelvis långt framskridna på flyglinjer mellan Tromsö, Luleå och Uleåborg.

Sven-Erik Österberg påpekar även att samverkan mellan olika delar i samhället är nödvändigt för att åstadkomma en så god tillväxt som möjligt.  Ett exempel är den nära kopplingen mellan universitet och näringsliv, redan nu bedriver Luleå tekniska universitet forskning i nära samarbete med företag som Shell, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och Volvo Aero. Ett annat exempel är RUS, en regional utvecklingsstrategi för en långsiktigt hållbar utveckling som tagits fram i samverkan med  landsting, kommuner och näringsliv.

– Syftet är att varje region ska kunna använda och dra nytta av sina unika förutsättningar, avslutar Sven-Erik Österberg.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Flytt hit! 

På 1970-talet tryckte Norrlandsförbundet upp knappar med texten “Vi flytt int.” Nu har förbundet startat en ny kampanj med syfte att lyfta fram Norrland och försöka få fler människor att stanna kvar och flytta hit. Deras nya slogan lyder: “Flytt hit”. 

 – Vi vill att människor ska förstå hur viktigt det är att folk flyttar till eller stannar kvar i Norrland. Vi vill att folk ska se möjligheterna med att bo här, säger Ewa Back, ordförande i Norrlandsförbundet, en politiskt obunden intresseorganisation som driver frågor som rör Norrlands utveckling.

För det finns en stor utvecklingspotential i Norrbotten, menar Ewa Back. Här finns gruvorna, stålet, malmen, skogen, vattenkraften, den fantastiska naturen – och människorna.

– Norrbottningarna älskar sin bygd och vill stanna kvar. Mångsysslande har varit och är delvis nyckeln till försörjning i glesbygd. Ur den drivkraften växer också spännande projekt som exempelvis Icehotel och Trädhotellet upp.

Men länet kämpar med en negativ befolkningsutveckling. Och det handlar om

att arbetsmöjligheterna är snedfördelade i landet menar Ewa Back.

– Det görs stora insatser inom länet för att stödja nya initiativ av lokala entreprenörer men det måste också finnas en övergripande nationell handlingsplan för hur man ska skapa fler arbetsmöjligheter.

– Koncentrationen av offentliga jobb i Stockholm kan åtminstone delvis förklara varför människor flyttar. Om det fanns likvärdiga arbetsmöjligheter här uppe skulle en stor del av de norrlänningar som nu flyttar till Stockholm stanna kvar, säger hon.

Infrastrukturen är en annan viktig fråga.

– Goda kommunikationer är ett livsvillkor för alla och i Norrbotten där avstånden är långa är flyget en nödvändighet, såväl inom länet som söderöver och inte minst ut i världen. Det behövs också en fungerande konkurrens inom flyget. Nu är priserna ofta väldigt höga. Det kan kosta lika mycket att flyga mellan Sundsvall och Luleå som mellan Stockholm och New York.

Fungerande telefoni och bredband är ytterligare en fråga som Norrlandsförbundet driver. Självklart för de som bor i glesbygder men det är också en viktig del för ett fungerande näringsliv.

– Det görs exempelvis många företagssatsningar inom besöksnäring och turism, och då måste det finnas mobiltäckning och god internetuppkoppling överallt. Besökare måste kunna göra sina facebookuppdateringar, tweets och instagramfoton från vilken vacker norrländsk skog, stad eller fjälltopp som helst.

Norrlandsförbundet arbetar även med frågan om en rättvis resursfördelning.

– Det är rimligt att en betydligt större del av avkastningen av Norrlands naturtillgångar, som vattenkraft, återinvesteras i just Norrland än vad som sker med nuvarande ordning där staten tar hand om skatter och vinster.

 

2

Toppen i Norrbotten! 

Glammig camping 

“Glamping” är ett sätt att campa med stil i vildmarken – och Aurora Safari Camp i Gunnarsbyn vid Råne älv i Bodens kommun är helt enkelt en arktisk tolkning som erbjuder ett nära möte med naturen – och norrsken. Här bor gästerna i tält, eller rättare sagt tältkåta. Namnet Aurora syftar förstås på aurora borealis, det latinska namnet på norrsken.

 

På världsarvslistan 

Gammelstads kyrkstad utanför Luleå är i dag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka. 1996 tog UNESCO upp den på listan över världsarv omistliga för mänskligheten.

 

Trädkramare 

Ett ufo som landat bland trädkronorna. Ett enormt skatbo. En kub med spegelglas. Koncepthotellet Treehotel i Harads utanför  Luleå,  bjuder på såväl l ett stilfullt udda boende och en förtrollande utsikt. Delikatesser från det norrländska skafferiet och svensk husmanskost äter man på Brittas pensionat.

 

Som en saga

Som ett nordiskt isslott strax under stjärnorna som tävlar med sagopalatsen i Tusen och en Natt – Ishotellet i Jukkasjärvi är en oförglömlig upplevelse. Man blir helt omtumlad, ja alldeles yr i mössan av hotellet som skapats av frusna vattendroppar från Torne älv. Förunderligt vackert.

 

Klassisk tur 

Riktigt vildmark upplever du på turskidor längs Kungsleden, från Abisko i norr till Kebnekaise i söder. Här åker du genom några av Sveriges största fjälldalar med mäktiga högfjäll och glaciärer runt omkring sig. Övernattar gör du  i STFs stugor längs leden.

 

Av: Kina Andersson