Kung Bores stolthet

Av publicerat

Trots långa vintermånader är det många nordbor som trivs med snö och kyla, och är man pigg på att uppleva sällsamma äventyr vintern finns knappast ett bättre resmål än det nordligaste Norge. 

Norra Norge ligger på samma breddgrad som iskalla Grönland och Alaska men tack vare golfströmmen finns här mycket att uppleva. Här anser man att klimatet är milt i jämförelse. Förutom fantastisk skidåkning på de många bergkammarna finns det en lång rad med äventyrsupplevelser: för den modige föreslås skoterutflykter på Svalbard, späckhuggarsafari och hisnande naturupplevelser då norrskenet sätter omgivningen i brand. De fyra orter som lockar allra flest turister är Lofoten, Svalbard, Narvik och Tromsö. Var och en med sin charm är de platser som alla är på vintern förenade genom norrskenet och på sommaren genom midnattssolen.

 

Isbjörnens rike

8

Den allra nordligaste orten är Svalbard som tronar i ensamt majestät uppe i Arktis. För er som inte visste det så utgörs Svalbard av en liten samling öar varav den största heter Spetsbergen. Med endast 2 800 invånare kan man förstå att det anordnas allehanda upplevelser för att locka folk från när och fjärran. Att öriket huserar 3 500 isbjörnar gör intresset stort. Något man satsar stort på under vinterhalvåret är hund- och skotersafaris. Detta är för övrigt det bästa sätten att förflytta sig över de istäckta vidderna på. Lokalt säger man att hundslädeskörning är en arktisk Formel 1, och det är ingen underdrift för här går det undan må ni tro! Det finns flera platser som erbjuder denna spännande aktivitet och personligen skulle jag rekommendera en tur när mörkret faller på för möjligheten att ”jaga” det så eftertraktade norrskenet. Ögonen vänjer sig snabbt vid mörkret så att man kan uppleva naturen omkring sig, och om norrskenet uppenbarar sig befinner man sig så långt från civilisationens elbelysning att ljusspelet på himlen blir en fullständigt magisk upplevelse.

Svalbard Wildlife Expeditions arrangerar fantastiska turer då man sätter snöskoterns kurs mot det orörda och vilda vinterlandskapet där isbjörn, fjällräv, ren och säl härskar. Övernatta i en mysig stuga långt inne i Fulmardalen och glöm för all del inte att ta med dig kameran. I Svalbard kan man med stort nöje även besöka isgrottorna. Vad de flesta inte vet är att grottorna egentligen är smältkanaler under glaciären. De är sig aldrig lika från år till år utan påverkas av mängden smältvatten som skapar surrealistiska formationer i vitt och blått. Det arrangeras många organiserade turer och priset ligger runt 600 kronor/vuxen och 300 kronor för barn.

6I den största staden, Longyearbyen, ligger Nordens största vinkällare där man arrangerar vinprovningar, och en av barerna är med på Europas 10-i-topplista tack vare sitt stora utbud på whisky och konjak. Ett besök till restaurang Huset kan vara välbehövligt efter en heldag i den arktiska vildmarken, vare sig man jagar isbjörnar eller norrsken.

Svalbard har stränga regler för att skydda natur och kulturminnen samt för att tillgodose besökares säkerhet. Det är bland annat inte tillåtet att kasta sopor i naturen, plocka blommor, uppsöka isbjörnar eller köra motorfordon på barmark. Se till att ni kan reglerna innan ni sätter fötterna på den arktiska ögruppen. Nordligare än så här blir det inte!

 

5Norrskenets rike

Tromsö kallas allmänt den arktiska huvudstaden, och är en livlig och vacker stad omgiven av berg. Under polarnatten som varar mellan den 21 november till den 21 januari är ljusförhållandena här makalösa. Fast solen inte når upp över horisonten blir det aldrig riktigt mörkt, man omges istället av ett fantastiskt blått ljus. Under den här tiden vaknar ortsbefolkningen till liv och ägnar sig åt festivaler och kulturevenemang. När solen börjar återvända är det alpina nöjen som lockar. Lyngsalpene är en av de bästa platserna på jorden för den som gillar offpiståkning och i mars och april anordnas en mängd guidade turer här.

Staden Tromsö är dessutom en av världens bästa platser att uppleva norrskenet på men naturligtvis kan man inte ge några garantier. Thon Hotels erbjuder ett paket som gäller fram till den 28 mars där man kombinerar tre övernattningar inklusive norrskensjakt med Arctic Guide Service som anordnar jakt varje kväll från oktober till mars, oavsett hur många eller få som har anmält sig. Genom att tillbringa lite längre tid i området kan man utforska både staden och omgivningen i lugn och ro.

3

En aktivitet som är oerhört populär i samma område är späckhuggarsafarin som går under namnet ”Natur- och valsafari”. Turen går genom de många fjordarna runt Kvaløya i Tromsö, där valar samlas under vintermånaderna för att smörja kråset på sill som vandrar in i fjordarna för att övervintra i regionen. Den stora mängden sill lockar många olika slags fiskälskare och skulle man mot förmodan missa den pampiga späckhuggaren finns det ändå gott om andra marina djur i omlopp. Förra året siktades val så gott som varje dag så chanserna att få se en av havets jättar är stor. En erfaren marinbiolog med bred kunskap om naturen är med på de guidade turerna, och kaffe med dopp är inkluderat i priset. Säsongen är dock kort, den pågår mellan den 1 november och 31 december så se till att boka så snabbt ni bara kan. Ett hett tips är att kombinera med midvinterblot samt nyårsgille i Lofoten. Nytt för i år är att SAS har direktflyg från Stockholm till Tromsö. Från den 22 december går flygen två gånger i veckan.

 

Vinterblot

Många väljer att fira jul i denna karga del av Skandinavien då man i Lofoten kan uppleva ett äkta vinterblot på Lofotr Vikingmuseum. Turen börjar med buss från Stamsund där en guide berättar om vikingarnas föreställning om världen. Väl framme på Lofotr möts man av Sigrid som ser till att alla besökare blir klädda i de traditionella kläderna innan de välkomnas in i den stora gildehallen där de få ta del av vinterblotet. Här serveras Lofotenlamm och mjöd på vikingavis, och under tiden blir man blir underhållen med sång och spännande historier. Museet bjuder även på nyårsgille i äkta vikingastil. Biljetterna kostar 1 000 kronor/vuxen och 500 kronor för barn under 15 år.

 

2Berg och hav

Naturligtvis är skidåkningen i dessa regioner en stor lockelse och skidbacken i Stamsund löper 1 700 meter utför i kuperad terräng. I Lofoten anordnas även något man kallar för ”Ski & Sail”. Åk i orörd pudersnö från berg till hav, och segla sedan längs Lofotskusten i en 80 fots segelbåt! För den kräsne resenären är detta garanterat ett spektakulärt äventyr.

Narvik är Nordnorges största stad med närmare 20 000 invånare. Staden var av stort intresse för tyskarna under kriget och ett besök till Krigsminnemuseumet är ett måste. Här har man dessutom backar som utmanar även den skickligaste skidåkare. Narviksfjället kan erbjuda några av Norges bästa backar för extrem- och utförsåkning med sitt unika skidlandskap och den oförglömliga utsikten över fjordarna och fjällen. Högsäsongen sträcker sig från februari till april.

1Många av er läsare är ju inbitna fiskeentusiaster och kan glädjas åt att det i Lofoten finns vinterfiske i världsklass! Den norska hotellkedjan Thon Hotels har samarbeten med en mängd arrangörer av olika äventyr och upplevelser. Bland annat erbjuder de ett paket med övernattning inklusive fisketur i Lofoten, där fisket har varit av stor vikt för befolkningen ända sedan vikingatiden. Nere i djupet lurar stora kallvattensfiskar som bara längtar efter att bli uppdragna, tillagade och serverade efter konstens alla förmågor. Torsk, stenbit och hälleflundra är kungar i havet här och säg den fiskare som kan motstå en fångst i den kalibern!

4Nordnorge har verkligen mycket att bjuda på vintertid och det är inte alltid lätt att välja bland det stora utbudet. För att göra det enklare för sig rekommenderas att man går efter intresse och känsla. Spektakulärt för i år är ett globalt samarbete mellan Innovasjon Norge och Disney kring den animerade familjefilmen Frost som har premiär den 31 januari. Lite otippat kan man tänka, men samarbetet innefattar en rad gemensamma events samt marknadsföringsaktiviteter, som bygger på filmens tema där miljöerna är inspirerade av det norska landskapet och kulturarvet.

För övrigt finns det mycket mer att ösa ur vår nordiska grannes guldgruva till besöksmål, bland annat har Hurtigruten ett koncept som de kallar ”Jakten på ljuset”. Intresserad? Kika då in på Visit Norways hemsida, där finns information om såväl Hurtigruten som andra spännande upplevelser. Vi önskar er alla en härlig vinter!

 

VINTERTIPS

Skotersafari.

Svalbard Wildlife Expeditions skotertur inkluderar övernattning i tält, egen skoter, mat, guide och transport till och från tältplatsen, max sex personer per tur.

www.wildlife.no

 

Vinprovning
I Longyearbyen på Svalbard ligger även världens nordligaste vinkällare och det kan vara ett minne för livet att sitta framför brasan och avnjuta viner av högsta klass.

www.svalbard.net

 

Vinterfiske
För den inbitne vinterfiskaren erbjuds fantastiska möjligheter att dra upp sin egen torsk, hälleflundra eller stenbit ur det iskalla djupet.

www.thonhotels.no/nordlyspakker

 

Safari till havs
Det finns naturligtvis inga garantier för att man ska skymta späckhuggaren eftersom den följer den nyckfulla sillen, men chansen är ändå stor! Förra året kunde man se en val eller två så gott som varje dag.

www.arcticwhaletours.no

 

Lev som en viking
Ett äkta vikingablot är något som många svenska tycker är spännande. Detta och mer därtill erbjuder man i Lofoten.

www.lofotr.no

 

Kul kombination
Ski & Sail låter ganska osannolikt, men tack vare golfströmmen är detta faktiskt en möjlig kombination under vinterhalvåret i Lofoten.

www.alpineguides.no

 

Klassisk kryssning
Hurtigruten har flera erbjudande under vintern, bland annat ett koncept som heter Jakten på ljuset där målet är att få uppleva norrskenet.

www.hurtigrutenresan.se

 

Disney i Norge
Norges turistförening Visit Norway har tecknat ett samarbete med Disney och filmen Frost som har premiär i januari. Filmen har hämtat sin inspiration från norsk natur och kultur. På hemsidan har Frost fått ett eget avsnitt.
www.visitnorway.com

 

Res hit

Till Svalbard: Direktflyg tre gånger/dag från Oslo till Longyearbyen.

Till Tromsø: Direktflyg två dagar i veckan från och med den 22 december. Från Tromsø är det sedan enkelt att ta sig till såväl Narvik som Lofoten.

 

AvEva Juhlin-Dannfelt