Jorden runt i Stockholm

Av publicerat

Ibland behöver du inte åka så långt för att få känslan och upplevelsen av att vara någon annanstans. Vi har denna gång tagit oss ut i världen bara genom att uppsöka restaurangerna och spaanläggningarna i Stockholm som erbjuder något helt annat än det klassiskt svenska på sina menyer. Följ med till Sydafrika, Spanien, Kina, Turkiet, USA , Indien och Mexico, för dig som inte kan välja rekommenderar vi självklart en Jorden Runt-biljett. 

 

RESTAURANGER
Kök med mat från jordens alla hörn har vi haft länge i Sverige. Det som dock har hänt på senare år är att de blivit allt mer autentiska och trogna sitt ursprung.

 

Kina
Ur samma gryta

På turisttäta Drottninggatan öppnade den kinesiska restaurangen Waiop i somras. Här är det fokus på kinesisk mat framförallt från matprovinserna Kanton och Sichuan. Bakom restaurangen står Michael Zhan, mannen bakom den framgångsrika Pong-kedjan. Han säger själv.

– Waipo har alltid varit min dröm, jag vill erbjuda mina gäster en genuin kinesisk matupplevelse.

Mest prisvärd är avsmakningsmenyn med 8-rätter och härefter dessert. Konceptet kallar de Asian Social Dining och två rätter åt gången serveras. Till mina favoriter hör gambas med wasabikräm och friterad sötpotatis, krispig anka med jordnötschilisås samt wokad Sivri-peppar med vitlök och vinäger. Den modige testar självklart desserten Waipo Tian Dian som är en dessert med sagobönor, rödabönor, risbullar och svartpudding. Känslan Michael Zhan vill förmedla med sin restaurang är den av att vi kommer på besök hem till hans mormor i södra Kina.

Vi rekommenderar: Avsmakningsmenyn, 8-rättersmeny samt dessert för 375 kr. Boka bord om ni är ett större sällskap annars finns det oftast plats på kvällarna.

kinarestaurang

Adress: Waipo, Drottninggatan 25

 

USA
Familjemiddagen är serverad

Stjärnkocken Marcus Samuelsson har skapat konceptet American Table för hotellkedjan Clarion och nu är det snart dags att fira ett år. Här är det den amerikanska maten av prima råvaror serverade ur skålar avsedda för hela sällskapet som är idén. Familjärt, gott och galet mättande – det gäller därför att ha gott om tid om du inte bara tänker slinka in för en lunch.

– Själv gillar jag gemenskapen att äta tillsammans, i kombination med det öppna köket blir känslan lite av att vara hemma men samtidigt slipper du göra jobbet och alla kan sitta vid bordet tillsammans, sa Marcus Samuelsson då konceptet lanserades.

Klassikerna The AT Burger och Aunt B´s Buttermilk Fried Chicken är goda och mättande. Sötsaker som New Orleans Bread Pudding och Sweet Potato Doughnuts är svåra att motstå trots att de troligen kommer göra dig proppmätt – om du inte delar med dig.

Vi rekommenderar: Här värnas det om de amerikanska traditionerna och nu i november erbjuds exempelvis en delikat Thanksgiving-meny bestående av: Butternut Squash Soup, Waldorf Salad, Rosted Turkey with classic stuffing samt Pecan Pie. Pris 595 kr/familjemedlem eller vän.

Louise.billgert3

Adress: American Table, Clarion Sign Hotel, Östra Järnvägsgatan 35 & Clarion Arlanda Hotel, Sky City Arlanda flygplats

 

Mexiko

Fredagsmys deluxe
På gångavstånd från Stureplan, en bit norröver på Birger Jarlsgatan ligger den mexikanska restaruangen Coba. Restaurangen drivs av Jonatan Graf, som på sina många resor ute i världen kommit i kontakt med olika kök. Det kök som tilltalade honom allra mest var det autentiskt mexikanska köket. Väl i Sverige märkte han att den mexikanska mat som här serverades var allt annat än det han funnit: Respekt för ingredienserna är avgörande.

På Coba serveras den klassiska tortillan, tacosen och guccamolen. Men även kötträtter som Costillar de res(långkok på högrev med paprika och kaktus) och Baracoa (ugnsrostat lamm). Restaurangen finner du en trappa upp och här sitter du skönt och länge.

Vi rekommenderar: El Taco de Jonatan som är en supergod variant som innehåller hummer, ingefära och ananassalsa. Härtill en mexikansk öl och en tequila. Finns det inte bord en trappa upp serveras denna aptitretare även i baren.

coba_130529_0199

Adress: Coba, Birger Jarlsgatan 44

 

Spanien

Lite hungrig, mycket hungrig

Gallerian Mood har etablerat sig som både shopping- och skönhetscenter. Butiker, nagelbar och spa får folk att botanisera länge. Att det dessutom finns ett antal bra restauranger känns perfekt. Vi rekommenderar gärna ett besök på Bouqueria som här finns i två versionen. Mitt i gallerian hittar du Torget, där du snabbt beställer några kalla tapas och tar ett glas vin eller en kaffe. Ett perfekt alternativ till det vanliga fiket.
För den som är hungrigare och gärna vill spendera en helkväll är det restaurangen som gäller. Även här är det tapas som serveras. Dock i både kall och varm form samt lite större varmrätter. Regelbundet lyfter man fram olika regioner och deras kulinariska specialiteter. För den matglade går det att beställa in en halv spädgris men vi slår gärna ett slag för den formidabla Paellan som just nu serveras i två versioner: Paella Negra med svart ris och en Paella med inspiration från Andalusien.

Vi rekommenderar: En kort sittning på Torget eller en middag med massor av tapas att dela på. Härtill självfallet lite paella och missa inte att botanisera i den stora vinlistan där många viner även säljs på glas. Och självfallet avslutas middagen med en Crema Catalana.

Paella

Adress: Bouqueria, Mood Stockholm, Jakobsbergsgatan 17

 

SPAANLÄGGNINGAR
För bara några år sedan var behovet av att resa utomlands för att få en fantastisk spaupplevelse en självklarhet. I dag har vi tagit hem spakulturen till Stockholm och vi tar dig med till just nu lite hetare breddgrader.

 

Turkiet
Skumbad deluxe i Nacka
Ta båten nerifrån Nybroplan och bege dig till Saltsjökvarn ute i Nacka, och du har närpå hamnat i Turkiet. Här på hotellet Elite hittar vi Sturebadets tredje Stockholmsinrättning, denna gång med orientalisk touch.

Miljön i den gamla mannagrynskvarnen anno 1890 har genomgått en omvandling till storslaget hotell, i spadelen är det arkitekten Per Öberg som gjort sin tolkning utifrån resor tillsammans med teamet för Kerstin Florian inklusive Kerstin själv.
– Vi har hämtat mycket av vår inspiration från hotellhamam i Istanbul och även tänkt lite extra på att göra upplevelsen privat.

Den stora poolen är magnifik och färgstark, men det är ändå hamamet med sin vitgrå Carrera marmor som är delen som lockar. Här inne finns en stor navsten och du väljer antingen att skrubba dig själv i den sköna värmen, eller så bokar du in en hamambehandling där en terapeut först skrubbar dig ren och sedan tvättar dig ren med mängder av tvålskum. Galet skönt och känslan av att vara riktigt ren är påtaglig.

Vi rekommenderar: Hamambehandlingen finns i 20-, 50- eller 100-minuters versioner. I flera av paketen som går att boka ingår den kortare versionen, men samtidigt får du även tillträde till hamamområdet. En heldag här kostar från 595 kr, väljer du till övernattning inklusive spa- och hamambesök börjar priset på 1 295 kr.

Marina_pool
Adress: Sturebadet Marina Tower, Saltsjöqvarns Kaj 25 i Nacka

 

Indien 

Ayurveda på Södermalm
Då Clarion Hotel Stockholm valde att ta bort några av sina konferensutrymmen och istället bygga spa var förväntningarna stora. I dag rullar verksamheten på och varje dag finns det här olika former av yogapass och huvuddelen av behandlingarna är ayurvediska.
Inled besöket med att simma i den stiliga poolen från vilken du även kan simma ut. Det senare rekommenderas dock inte om du vill hålla en het indisk temperatur i din kropp. Då är det snarare en vända in i ångbastun och sedan in i den vanliga bastun som gäller.

Härpå är det dags för behandling och för den rådville som vill ha ut det mesta möjliga är en Shirodara by Elements Spa att rekommendera. Behandlingen inleds med en klassisk Abhyanga (oljemassage) och fortsätter med en Shirodara en avslappnande behandling som går ut på att du låter en varm stråle sesamolja rinna över din panna. Ett tips är att boka behandling i tid då hotellets gäster ibland kan fylla upp tiderna.

Vi rekommenderar: För den som vill boka en ansiktsbehandling finns här superbraiga behandlingar signerade Sundari som anpassar hela behandlingen utifrån din ayurvediska dosha, pris från 950 kr.

Elements Spa Pool 1

Adress: Elements Spa, Ringvägen 98

 

Sydafrika

Privat spa i Vasastan
Roslags Spa på Roslagsgatan är ett spa i mindre skala med fokus på det privata. Hit kan du komma själv för en behandling eller tillsammans med kompisarna eller respektive. Möjligheten att reservera hela stället är något som blivit ett framgångsrikt koncept.

Här kliver du in i en sekelskiftesvåning med doftljus och färgstarka textilier, senaste nyheten på behandlingsmenyn är hämtad från Sydafrika. Det är märket Africology som här Sverigelanseras och bjuder på en utflykt till minst sagt sydligare breddgrader. Här bjuds bland annat på en massagebehandling som utförs med något som kallas intonga-sticks, ett kit med tre olika trästavar, som används för att massera med. En massagmetod som effektivt löser upp muskelspänningar.  Det gör ont men gör gott. Märket är naturligt, ekologiskt och holistiskt. Dofterna naturliga och förtjusande.

Vi rekommenderar: För er som har något att fira är Roslags Spa ett perfekt ställe att checka in på. Ni kan skräddarsy vad ni vill ska ingå och hur länge ni vill stanna. Så snart personalen är utbildad rekommenderas även ansiktsbehandlingen African Godess.

Large Coppe bowl with roses

Adress: Roslagsspa, Roslagsgatan 32

 

Jorden Runt
Vart vill du åka?
Resebyrån Select Travel specialiserar sig på exklusiva resor till jordens alla hörn. Det är hit du bör gå för att boka den där optimala drömresan, men är budgeten begränsad kan det ändå vara värt att checka in på resebyråns spa.

Leija Graf som driver resebyrån hade varit på så många bra spaanläggningar och tyckte att detta var något som saknades i Stockholm och bestämde sig därför att vidga ut verksamheten. Hon byggde om och byggde ut och anställde även personal från några av de ställen hon besökt för att det skulle bli precis lika bra här som där.

Vi bokar in ett besök med destination Mauritius och får träffa Denchai Phalee eller Dew som han kallas. Massagen som ska testas är en Dinarobin signaturmassage enligt samma protokoll som den utförs på Dinarobin Hotel Golf & Spa på Mauritius. Behandlingen är välkomponerad och inkluderar hela kroppen inklusive fötter och skalp. Att Dew är en av de bästa i sitt yrke råder ingen tvekan om.

Just nu finner du Select Collection Spa på Norrlandsgatan men en flytt till Grev Turegatan 8 är planerad.

Vi rekommenderar: Botanisera i spamenyn och fundera över vilken din drömdestination är just nu och boka din behandling utifrån det. Är ni två – se till att få behandlingen i det stora magnifika duorummet. För den där känslan att du verkligen varit bortrest finns utvalda produkter från olika destinationer till salu i spashoppen.
Adress: Select Collection Spa, Norrlandsgatan 8 

 

Text: Yvonne Gull