Goa Göteborg – gemytlig, modemedveten och het

Av publicerat

Just nu fullkomligt exploderar Göteborg av nya krogar, heta utställningar, och stora hotell. En genomgående trend är att det gamla förädlas och uppstår i ny form, så som den gamla posten, det stora hotellet vid Svenska Mässan och det klassiska utehänget Yaki-Da. Färgskalan är vågad, men kanske allra mest vågas är den som plumsar ner i den  glasade utanpåhängda poolen på nyöppnade Upper House. 

 

Art Deco på Avenyn

Vägg i vägg ligger restaurangerna och kaféerna längs Avenyn, så  det kan vara trixigt att välja. Just nu rekommenderar jag gärna nyöppnade Le Pain Francais. Ett ställe som har precis allt från frukost till nattklubb. Välkomnande, gigantiskt och i tre våningar med olika avdelningar beroende på om du vill äta och dricka eller både och. Miljön är hotellinspirerad, färgstark och kul. Maten klassiskt fransk och vällagad, fiskgrytan och lammkotletterna att rekommendera. Miljön är kul och uppiggande, personalen likaså.

Adress: Kungsportsavenyn 7
Foto: Erik Nissen Johansen

lepain12

Hemlig kärlekHemlig kärlek 

Just nu och fram till den 8 december pågår utställningen Secret Love på Världskulturmuseet. Här visar  27 kinesiska konstnärer den första konstutställningen på temat homosexualitet. Färgstarkt och tänkvärt, att Kina först avkriminaliserade homosexualitet 1997 och att det efter 2001 inte längre sågs som en sjukdom sätter även sin prägel. De flesta av konstnärerna är födda efter 1980 då ettbarnspolitiken gjorde att fokus på individen naturligt ökade. Bilderna är både vackra och dramatiska, äckliga och sorgliga.

Adress: Södra vägen 54

 

Amerikanskt och kul

Barr

Den nyöppnade restaurangen Barbicu har både öl på burk och ”Our daily punch” på drinkmenyn. På den ordinarie menyn är inspirationen amerikansk och inkluderar fantastiska burgare oavsett om du är köttätare eller vegetarian, för den som är ute i tid (två dagar innan) går det även att beställa en helgrillad gris för sex personer. Till efterrätt är Donut en självklarhet. Gott, och samtidigt en riktigt kul restaurangupplevelse.

Adress: Rosenlundsgatan 4

 

Klassiskt nattsudd

För den som inte vill gå hem eller för den som vill hitta ett ställe att hänga på hela kvällen är det fortfarande Yaki-Da som gäller. Trevlig bar, liveband och på lördagar serveras a la carte till stängningsdax, klockan 04.00! I källaren finns nattklubben och på fjärde våningen restaurangen.

Adress: Storgatan 47, runt hörnet från Avenyn

Foto: Antony Sastre

Yaki Da_2

 

Poppis post 

After worken på Clarion Post är populär och att lyckas komma på rätt dag för att få inmundiga en sushi deluxe på prisbelönta krogen Vrå en utmaning. Här är det nämligen stängt tre dagar i veckan. För den med rätt tidsplanering väntar en startmeny om tre rätter för 395 kr alternativt kocken Frida Ronges specialkomponerade 8-rätters meny att avnjutas. Detta är absolut Sveriges bästa sushi och lite till.

Adress: Drottningtorget 10

Clarion

 

Skjortakuten

NK Man erbjuder konceptet skjort- och byxakuten som innebär att du som kund kan få skjortor och byxor budade till din Göteborgsadress vid behov. Fiffigt om du stannar längre än beräknat eller helt enkelt bara smutsat ner din outfit.

Adress: Östra Hamngatan 42

nk-skjorta

 

Upp

Magnifik takpool

Upper House kallas de sex övre våningarna i blivande mittskrapan av Gothia Towers. Här huserar stjärnkocken Krister Dahl vid grytorna och serverar fem dagar i veckan en 6-rätters meny. Boendet är även det i toppklass med badrum med generösa badkar i corian och produkter från Molton Brown. Men allra bäst är den utanpåhängda glaspoolen på våning 19. Då vattnet är stilla ser du trafiken nedanför och känslan är hisnande – det är 50 meter ner! Poolen hann dock inte mer än tappas upp innan man upptäckte att några enstaka droppar letade sig ner – det blev till att stänga och foga om. Nu är poolen droppsäkrad och för den som vill går det även att checka in som daggäst här. Fantastiska behandlingar signerade Ingrid K på temat Västkusten möter Orienten erbjuds också men det är takpoolen som är den stora behållningen.

Adress: Mässans gata 24

IMG_3022 2

 

Shoppa till hemmet

Inredningsbutiken Artilleriet har uppmärksammats internationellt och är fortfarande en av de allra bästa och mest välsorterade. Urvalet av produkter beskriver de som driver butiken själva som eklektiskt och en blandning av vintage och samtida. Här finner du svenska varumärken som Massproduction och Asplund samt internationella varumärken som Alexander Wang och Poltana Frau.

Adress: Magasinsgatan 19

Artilleriet1

 

Text: Yvonne Gull