Glögg och murrigt mustiga drycker

Av publicerat

Förbanna inte novembermörkret, njut av all härlig mat och dryck istället. Om inspirationen tryter kan ett besök på Mitt Kök i Stockholm vara på sin plats, eller prova något nytt i glaset, till exempel någon av mina favoriter i november. 

1vittvin

 

Vitt vin

Mulderbosch, nr 12012, 189 kr/750 ml

En riktigt lyxig och fyllig chardonnay som lanseras i det tillfälliga sortimentet. Fyllig och fruktig doft och mineralig och torr smak som passar perfekt till skaldjursrätter med smörighet, som exempelvis gratinerade havskräftor eller halstrade pilgrimsmusslor.

 

1röttvin

1röttvin2

 

Rött vin

Château de Saint Cosme, nr 74503, 99 kr/750 ml       

Kryddigt, pepprigt vin från den äldsta egendomen i Gigondas. 100 procent syrah som passar utmärkt till vildare smaker och värmer ända in i själen den kulnaste novemberkväll. Doftar och smakar blåbär och örter, och just det örtiga gör vinet perfekt till säsongens kryddiga vilträtter.

 

Svarta Tuppen, nr 70870, 99 kr/750 ml

En modern Rioja, vilket innebär mer elegant frukt i doft och smak och mindre vanilj och dill. Fin syra, lena tanniner och lång, lite pepprig eftersmak. Given tillsammans med mustiga rätter på såväl mörkt som ljust kött.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Öl 

Southern Tier Pumpking, nr 11928-01, 89 kr/650 ml

Helt klart en av höstens mest annorlunda och godaste ale, som amerikansk pumpkin pie i flytande form. Mycket fin beska och läcker eftersmak av söta kryddor. Funkar både bra till mat och som sällskapsdryck.

1glögg2

 

1Glögg

 

 

Glögg 

Tegner&Son Apelsin Choklad, nr 96035-02, 79 kr/500 ml

Bli inte avskräckt av kombon eller tro att glöggen ska smaka romerska bågar, den är bra mycket mer sofistikerad än så. Fräsch och tydlig apelsinsmak följs av härliga julkryddor, utan att det blir kvalmigt och för sött. Underbar glögg!

 

Ripa Vinglögg utan tillsatt socker, nr 96008-01, 59 kr/750 ml

Nu kan vi som inte gillar söt glögg unna oss drycken utan att få en sockerchock. Basen är sangiovese och montepulciano, och trots att glöggen innehåller aspartam är smaken härligt traditionell och fruktig.

 

 

1alkoholfri

 

Alkoholfritt 

Nygårda Romfatslagrad Julmust, 29,90 kr/750 ml

Den 15 november lanseras årets fatlagrade julmust från Nygårda som lär bli en minst lika stor succé som förra årets. Torr, mustig och läcker, det går att ana romfaten i eftersmaken, vilket gör den till det perfekta vuxna alkoholfria alternativet. Upplagan är begränsad, så se till att vara ute i god tid för att få tag på denna delikatess!

 

 

Tillbehör

Tuffa karaffer i lyxförpackning, 799 kr, Eva Solo

Snyggaste karaffen på höstbordet eller utflykten är helt klart Eva Solos klassiska enliterskaraff i läderklädsel. Varför inte servera en flörtig pinot noir i svart spets, en tuff amarone i svart, en cognac i klassisk läderfärg eller varm choklad i multifärgade ränder.

1hållare