Bra mat efter backen

Av publicerat

Nu är det mer än gnistrande snö som lockar i svenska fjällen. Maten i fjällvärlden blir bättre och bättre ju mer trenden med närodlat och ekologiskt etablerar sig. I norr finns råvaror och matkultur som med rätt inramning och tillagning kan få smaklökarna att jubla.

 

ÅRE

Folkligt, fint och mysigt hos Markus

Fjällpuben i Åre drivs av krögaren Markus Aujulay och hans fru Erika. Den ombonade miljön är trendigt fjällstugeaktig med korsstygnsbroderier och robust furu. Matmässigt finns massor av blinkningar till Jämtland och fjällvärlden.

– Min mormor kommer från Svenstavik i Jämtland så mina rötter finns här i norr, berättar Markus Aujulay.

– Det kändes viktigt att avdramatisera det här med att gå ut och äta och jag ville verkligen att det skulle kännas mysigt att komma in här efter en hel dag i backen. För att få till den rätta genuina känslan tog vi hjälp av en släkting som har en byasåg i Jämtland. Han monterade ner en gammal lagård i Krokom som vi använde delar av i inredningen här.

Och både genuint och mysigt har det blivit. Maten har också sin grund i det jämtländska; röding på jämtvis, carpaccio på älg och Biff Rydberg på ren exempelvis. Markus vill att det ska kännas som en kvarterskrog. Gastropub är också en beskrivning som passar.

– Men på menyn har vi även alltid grillad oxrygg med bearnaisesås. Alla ska hitta något som passar dem – både kompisgänget och familjen ska känna sig välkomna. Och det är också en viktig sak som vi har jobbat massor med: servicen. Att den ska kännas vänlig. Det ska vara mysigt och lättillgängligt.

åre1 åre2

 

Rustik matupplevelse med modernt smaktänk

Det går inte att skriva om matupplevelser i Åre med omnejd utan att nämna Fäviken. Numera är gården ett par mil utanför Åre internationellt känd bland kockar och matnördar. Här lagas maten till viss del som den alltid gjorts, med råvaror från trakten och den omsorg och enkelhet som fjällvärlden för med sig. Kaffet kokas över öppen eld men det är naturligtvis kombinationen av detta och ett supermodernt smaktänk som gör Fäviken till den fullträff det är. Man kan även sova över på Fäviken.

åre4

 

Välrenommerade kockar i smakmöte

Mitt i Åre med utsikt över Åresjön ligger Dahlboms på torget. Att båda bröderna, Jonas och Anders, har vunnit Årets kock och arbetat med hedersuppdrag som Nobelmiddagen borgar naturligtvis för att maten är lika fin som utsikten. Jonas sitter dessutom i juryn för Årets kock och är aktuell som lagledare när Sverige tävlar i Bocuse d’Or i maj 2014. Sedan det öppnade 2007 har stället etablerat sig som en självklarhet för både en drink i baren, middag med fine dining och dans på nattklubben. Menyn har inspiration från både Asien och Medelhavsländerna och man kan beställa in både sushi och rätter med rötter i fjälltraditioner.

åre3

 

 

ÖSTERSUND

Riktig restaurang med personlighet

Jazzköket i Östersund har låtit tala om sig. Och det är inte så konstigt. För det är något så härligt som en riktig restaurang. Där tillagas hela djur från nos till svans och blir till rejäl god mat utan krångel. I kök, bar och bakeri ska 80 procent av råvarorna komma från den gastronomiska regionen. Vinerna är ekologiska. En gång i månaden är det Foodjam där gästerna sitter tillsammans vid stora bord och menyn är inspirerad av en speciellt inbjuden konstnär, bonde eller annan matpersonlighet. Jazzköket drivs av mångkunniga matpersonligheten Fia Gulliksen, som även är bland annat matambassadör i Jämtland och tidigare programledare på Meny i P1.

östersund1

 

 

SÄLEN

Italienskt i fjällmiljö

På Appetito brinner stearinljusen på de dukade borden och stämningen är skön efter timmar av skidåkning. Här slår man gärna vakt om den klassiska italienska måltiden med många timmars njutning vid bordet. Kanske börjar man med antipasti som charkdelikatesser, fortsätter med pasta eller kött/fisk och avslutar med någon sött som Tiramisu.

sälen1

 

Jämtländsk gård med sprakande brasa
Olarsgården har rykte om sig att vara ett mysigt ställe där brasan sprakar hemtrevligt och det läggs omsorg om maten. Många väljer även att bo där. Lokala råvaror, med både ostar och kantareller exempelvis, är en naturlig ingrediens när köket försöker skapa matupplevelser till både hotellmenyn och à la carte-menyn. Vid lunchtid lockar raggmunk med fläsk. Eller kanske våfflor!

sälen2

 

Hotell med höga ambitioner

Restaurangen Onkel Jean som ligger i Sälens högfjällshotell lägger ribban högt. Deras målsättning är att få gästerna att uppleva något utöver det vanliga. Den kulinariska upplevelsen boostas av en stor välsorterad vinkällare, kandelabrar och vackra vita dukar. På hotellet finns också ett Grillroom och en Seafood bar. Vill man tagga ner ytterligare något snäpp kan man prova Gammelgården som också har restaurang och våffelstuga en kort promenad därifrån.

appetito

 

Av: Anna Gidgård