Året runt med – en svensk klassiker

Av publicerat

Du behöver uthållighet, envishet och en stor portion disciplin. Det du får tillbaka är glädjen och den goda hälsan som följer av motion och fysisk aktivitet.

En svensk klassiker består av fyra klassiska lopp: Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet, du har säkert hört talas om loppen och kanske följt något av dem på TV.

Intresset för dessa klassiska folkfester i hälsans tecken har ökat explosionsartat och det är snudd på omöjligt att få tag i startplatser om du inte ”hänger på låset” när platserna släpps. Evenemangen lockar en hel del elitidrottare på grund av de långa distanserna, det anses vara en merit att vinna dessa långa lopp. Men den stora ökningen av antalet deltagare sker i motionsklasserna, vanliga motionärer som vill ha något kul att träna inför, och uppleva tillsammans med likasinnade.

Att träna inför Klassikerloppen, kanske tillsammans med bästa kompisen eller ett gäng arbetskamrater, kan vara den där moroten som du behöver för att komma igång med din träning och få ett friskare liv. Många klassikerdeltagare menar att upplägget är perfekt på flera vis. Genom att träna de fyra disciplinerna längdskidåkning, cykling, simning och löpning blir träningen aldrig enformig eller tråkig, variationen gör träningen rolig och lockande. Variationen är också bra för kroppen, träningen sliter aldrig på kroppen på samma vis som om du exempelvis bara tränar löpning. Du blir stark i hela kroppen och väldigt ”allroundtränad”. Kanske detta är en anledningen till att så många äldre ses i spåren på klassikerloppen, många klassikerutövare genomför loppen år efter år och åker i veteranklassen. Om du genomför loppen kommer du förmodligen att se deltagare från yttersta världseliten men också män och kvinnor som passerat 80-årsstrecket, alla lockade av de fantastiska upplevelserna och den gemenskap som råder.

Om du vill ha en riktigt tuff utmaning är det Helklassikern du ska satsa på, annars finns även halv- eller tjejklassikern, oavsett vilken du väljer blir du en vinnare. Du kommer att utvecklas både mentalt och fysiskt och kanske förändra din livsstil – till det bättre förhoppningsvis.

Med målmedveten träning under ett par månader kan de allra flesta klara någon av Klassikervarianterna. Det är just så de flesta nybörjare tänker och tränar; för att klara en klassiker, det är en utmaning och bedrift att vara stolt över. Att genomföra loppen och en klassiker på riktigt bra tider, de målen brukar liksom komma av sig själv efter det första diplomet och medaljerna från fyra klassikerlopp hänger på väggen.

Du kan välja mellan tre olika distanser: Tjejklassikern, Halvklassikern eller En Svensk Klassiker. Du kan börja med vilket lopp du vill bara du genomför alla lopp inom 12 månader.

Häng med, anmäl dig du också och bli en av de cirka 70 000 personer som genomfört en Klassiker!

 

3 olika distanser

En Svensk Klassiker

Engelbrektsloppet 60 km eller Vasaloppet 90 km

Vätternrundan 300 km

Vansbrosimningen 3 km

Lidingöloppet 30k m

 

Halvklassikern

Engelbrektshalvan 30 km eller HalvVasan 45 km

HalvVättern 150 km

Vansbro Halvsim 1,5 km

Lidingöloppet halva 15 km.

 

Tjejklassikern

Kristinaloppet 30 km eller Tjejvasan/Kortvasan 30 km

Tjejvättern 100 km

Vansbro Tjejsim 1 km alt. Vansbro Kortsim 1 km

Lidingö Tjejlopp 10 km

 

Av: Håkan Jörgensen