Väst är bäst

Av publicerat

Västkusten betyder sol och salta bad och små charmiga städer.  Ett besök till  västkusten innebär också mäktiga naturupplevelser på – och – i det mäktiga havet. 

En halvtimmes båtfärd rakt ut västerut från Fjällbacka hittar man ögruppen Väderöarna. Det känns som en sista utpost i väst – innan tusen mil av hav tar vid.

2

Den karga och vackra skärgården påverkar en omedelbart. De kala klipporna som stått emot så många stormar skänker en slags trygghet. Det ständigt närvarande havet påminner också om hur det är att leva och bo på en ö, och hur naturens villkor formar människan.

3Väderöarna är också ett naturreservat, som tillsammans med Kosterhavets nationalpark, är ett av Sveriges mest värdefulla havsområden. Här finns en unik variation av miljöer och en flora och fauna som är mer artrikt än i något annat svenskt havsområde. Naturreservatet har bland annat en stor betydelse för knubbsälen och när det kommer till fågellivet bjuder det på ornitologiska godbitar som skärsnäppa, toppskarv och lunnefågel. Området betraktas också som ett av Sveriges bästa områden för sportdykning liksom för paddling.

I Väderö-arkipelagen hittar man också Storön, en före detta lotsö, och i de gamla lotsfamiljernas varsamt renoverade hus på Storön bedrivs i dag Väderöarnas Värdshus. Här bor man i rum utan tv – havet ligger ju precis utanför fönstret och annat skådespel behövs inte. Om morgonen vaknar man till doften av nybakat bröd och innan det är dags för frukost lockar ett dopp havet –  som förstås följs av flera. Ett sent kvällsdopp rakt ut från bastuhettan ned i det klara, salta vattnet är en upplevelse.

4

På tillbakavägen bör man absolut stanna till i Fjällbacka – en av Västkustens små turistmetropoler där också Camilla Läckbergs deckare utspelar sig.

Ett glas vin på den smått klassiska Bryggan, ett ombyggt magasin från slutet av 1700-talet, känns givet. Det känns också inbjudande att stanna för middag på Restaurang Matilda för njuta av havets smaker på uteserveringen medan solen gå ned.

 

En resa längs Västkusten blir nämligen lätt till en matresa, och det handlar inte bara om havets läckerheter. Ett bra tips är att leta efter restauranger som är certifierade inom “Västsvensk Mersmak”, ett projekt som går ut på att lyfta att hitta och omnämna de där restaurangerna som är värda en omväg. Ofta ligger de också belägna i skön natur, som Väderöarna.

Pensionat Styrsö Skäret i Göteborgs södra skärgård är ett annat mattips. Här handlar det om lokalproducerat på hög nivå: hummer och kräftor från eget vatten, örter från det egna trädgårdslandet, honung från grannen – och svamp som Kenta har plockat. Driver man pensionat på en bilfri ö, måste man helt enkelt ta hänsyn till naturen och det småskaliga samhällets förutsättningar.

På Styrsö cyklar man således, och det känns som att förflytta sig tillbaka i tiden, då det gick lite långsammare.

5

Vill man prova på en lite mer, ja modern stämning, är Vann vid Gullmarsfjorden ett bra tips. Vann är ett designat spahotell som är bjuder på en vistelse med grillning på terrassen, musikunderhållning, barnklubb, utomhuspool och ett stort utbud av aktiviteter. Men i kombination med Gullmarsfjorden precis utanför fönstren fungerar också vistelsen här som en naturupplevelse. Närheten till vatten, skog, berg och fjäll genomsyrar hela Vann och naturen är med ända in i behandlingarna.

Har man väl slagit in på den linjen, är förstås ett besök i Göteborg ofrånkomligt.

Eller så återvänder man till havet, bestämmer sig för en sista kajaktur. Du och havet – en oslagbar upplevelse

 

Av: Kina Andersson