Jakten på en nygammal trend

Av publicerat

Många av jägarförbundets medlemmar hävdar att det är naturupplevelsen som är det stora med att jaga. Samtidigt som nyblivna jägare i första hand vill ha action. Ute i skogen väntar som sagt både och.

 – Jakt ger så mycket mer än bara skottet.

Tomas EkbergSå säger tv-profilen Thomas Ekberg om vår tids nya sätt att meditera och lära oss om naturen. I dag jagar vi för nöjes och avkopplingens skull. Thomas Ekberg kallar sig vildmarksromantiker:

– Jag ogillar när folk som säger att det bara är för naturupplevelsen, det är klart att det handlar om att skjuta ett djur också, men du får ju hela paketet, underbara morgnar, sena kvällar, du får släppa din hund och vara ett med naturen. Du får hela känslan att du lägger ner ditt eget byte, du får gratis motion. Min jaktfilmande kollega ”kräks” på mig när jag gör mina inlägg, haha. Man kopplar av från vardagen. Ett väl inslaget paket med alla ingredienser. Du får lära dig mycket om djur och natur. Varje maträtt får sin egen historia. Dessutom klimatsmart, närproducerat och ett nyttigt kött.

Jag får höra en intensiv, glädjekryddad utläggning när jag ber tv-profilen Thomas Ekberg förklara vad tjusningen med jakt är. Parallellt med verksamheten med kurser i jakt, viltvård och ett eget slakteri gör han tv-program om jakt. Han har jagat sedan barnsben, och i yrket i över 20 år.

– Jag är uppfödd med skogen och hängde i hasorna på farfar och pappa väldigt tidigt, det var naturligt att följa med ut.

Dina kvinnliga släktingar var aldrig med?

– Nej, men nuförtiden är det mer vanlig, vilket är väldigt trevligt att det är tjejer i skogen. På den tiden var det gubbarna som var ute i skogen. Jag tycker det är viktigt att framhäva kvinnor och ungdomar, i takt med urbaniseringen har de flesta inte möjlighet att följa med på det viset som exempelvis jag gjorde som liten utan man börjar på gamla dagar.
Att jakten har förändrats sedan han var liten är tydligt. Fler har flyttat in till städerna, man jagar inte längre i vardagen utan mer för rekreation. Men i och med att tiden är knapp vill många se resultat av jakten snabbt, detta har Thomas Ekberg erfarit.

– Många nya jägare förväntar sig i dag att det ska vara action hela tiden. Man räknar jaktupplevelsen i hur många djur man fällt. Någon kan ringa mig och fråga om jag har någon bra jakt, fråga två är hur mycket vilt är det på viltparaden? Då brukar jag svara att då är det bättre att de söker jakt någon annanstans, säger han och fortsätter:

– Det positiva är att många som bor i städer har fått intresset, att man tar jägarexamen på gamla dagar, det tycker jag är kul.

Hur tycker du om att jaga?

– Jag jagar helst själv eftersom jag kommer i kontakt med så många andra jägare och sällskap i min vardag. Jag har sex hundar och använder olika raser för olika jakt. Löshundsjakt är en av favoritjakterna.

– Jämthundar använder jag vid löshundsjakt efter älg. Jag tycker om att utmana viltet på lika villkor.

Christina Nilson-Dag, informationschef på Svenska Jägareförbundet, berättar att intresset för viltkött ökat.

– Det hänger ihop med att vi är mer noga med vad vi stoppar i oss, i och med skandaler kring annat kött. Det finns en ekologisk trend och ett intresse för att odla, då kommer jakten med också.

Avkopplingen är en viktig del av upplevelsen.

– Till exempel många Stockholmare jagar, det blir en sådan kontrast, att bara sitta still och glo, det är ju jättehäftigt. Kontrasten mot stressen, mot att hela tiden vara uppkopplad, det är jätteskönt att bara kunna stänga av. Den typen av avkoppling behöver människan mer än någonsin. Och friskvårdsaspekten, att man faktiskt är ute och rör på sig, säger Christina Nilson-Dag.

Väldigt högt upp på listan är också gemenskapen. Alla typer av människor jagar. På senare år har allt fler kvinnor sällat sig till gemenskapen.

– Det har ökat ordentligt, 75-80 procent från 1998. Var femte som tar examen i dag är kvinna. Även unga är väldigt intresserade av jakt, det är spännande och något man kan göra flera tillsammans, säger Christina Nilson-Dag.

För att ta jägarexamen kan du gå tillväga på flera sätt. Antingen på en kvällskurs under 6-7 månader på något av studieförbundet.  Du läser någon kväll i vecka, gör dina teoriprov och skjuter upp.

– Sen är det som med körkort. Du har rätt att jaga, men rutinen kommer med åren. Det gäller bara att vara ödmjuk inför uppgiften, säger Thomas Ekberg.

2En annan variant är en intensivkurs, som bland annat Thomas Ekberg anordnar.

– Två till tre månader innan får man hem all teori och man studerar i hemmets lugna vrå. Sedan går men en weekendkurs, och där skriver man sitt prov och avlägger sina skjutprov. Viktigast är jaktetiken. Allt från att skjuta till att ta rätt på viltet samt säkerheten.

Thomas Ekberg tycker att utbildning i tillvaratagandet av viltet saknas i examen.

– Det får du läsa dig till själv. Hur ska en ny jägare då göra när han skjutit en älg och står och kliar sig i huvudet? Jag har föreslagit ett mentorår eller ett papper på att man passat (tagit ur vom och tarmar), flått och grovstyckat ett djur. När man gjort det själv får man ett dokument som bevisar detta och först då kan man betrakta sig som jägare.

Samma sak tycker han att det är med skjutprov.

– Alla tror att vi har det varje år, men det har vi inte. Många, framförallt äldre, jägare drar sig för att gå överhuvudtaget till skjutbanan. Man tycker det är jobbigt och pinsamt. Och målet man i dag övar på är inte heller relevant i förhållande till verklighetsanpassad jakt.

Många jaktlag och jaktarrangörer kräver i dag ett skjutprov, men det finns ingen lag som kräver det.

– Det har jag legat på förbunden om att man bör ändra skjutproven, men det är ett svagt gensvar. Man hänvisar till att det är för dyrt att bygga om banorna och många vill inte. Jag vill se en förändring.

Bland jägareförbundets medlemmar kommer själva naturupplevelsen högst upp på listan över vad som lockar med jakt. Det märks också bland de som tar examen. Några börjar aldrig jaga utan ser det som ett sätt att skaffa sig kunskaper, menar Christina Nilson-Dag.

– Kanske har man köpt en jakthund och vill veta mer om vad man kan göra med den. Det blir som ett slags naturexamen istället, man vill lära sig om djur och natur.

 

 

Om Thomas Ekberg:

Namn: Thomas Ekberg

Ålder: fyller 50 i år

Familj: Frun Linda och sju barn

Hundar: 6 hundar: 3 jämthundar, 2 drevrar, 1 finnstövare

Bor: I skogen utanför Tjällmo i Östergötland

Gör: Entreprenör inom jakt och viltvård, tar emot vilt, utbildar, driver även eget viltslakteri, kursverksamhet inom jakt. Jagat sedan barnsben, jobbat professionellt i över 20 år med jakt. Producerar tillsammans med kollegan Mikael Jägare tv-program och filmer om ämnet jakt samt driver filmsidan Jaktfilm.se

Aktuell med: Ger ut bokserie om tillvaratagning av vilt i fyra delar, varav den första ”Tillvaratagning av älg” nyligen är utgiven. Teveserien Jaktlust i oktober , i TV4 Sport. Repriser av säsong tre av Jaktlust under juli i TV4.

Favoritvilträtt: Det är så mycket som är gott! Dillkött på framdel av vildsvin, hjort, älg eller rådjur. Älskar vardagsmaten och till det gärna ett glas rött vin, annars är det vatten som gäller.

Annat intresse: Familjen och barnens idrottsintressen, spelar fortfarande fotboll, tycker om svampplockning och längdskidor, åker Vasaloppet.
Inte ansluten till något förbund. ”Jag är en medial figur och friare att uttrycka mig om jag inte är det”.

Hemsida: jaktfilm.se, thomasekberg.net

 

Jakt-siffror:

* Drygt 10 000 per år tar examen.

* Ungefär 15 000 kvinnor jagar, det motsvarar 5-6 procent av totalen.

* Var femte som tar jägarexamen i dag är kvinna.

 

Av: Josefine Hagström