Österlen – höst i paradiset

Av publicerat

När höststormarna drar in slår vågorna över piren i Simrishamn. Ett praktfullt skådespel. Nästa dag tittar solen fram och det omtalade ljuset och värmen känns som mitt i sommaren. Den ljumma vinden sprider en ljuvlig doft, det skördas äpplen och det är höst i paradiset. 

Österlen är minst lika vackert om hösten som om sommaren. En lång strandpromenad vid Sandhammaren, utflykt till Brösarps backar eller en rundtur i Österlens ”huvudstad” Simrishamn är lika härlig vid denna årstid. Den milda hösten dröjer sig kvar länge här nere i den sydöstra delen av vårt avlånga land.

Det finns alltid mycket att se och uppleva på Österlen, men vid den här tiden på året bjuds det dessutom på några trevliga evenemang.

Sista helgen i september blir det stor marknad och skördefest i Kivik, när de flesta äpplena är nedplockade. För att hylla det svenska äpplet ordentligt ”målas” det en tavla med tonvis av äpplen som bär de vackra namnen Aroma, Signe Tillisch, Alice, Ingrid Marie, Summerred och så vidare.

Konstnären Helge Lundström hann skapa ett 15-tal motiv innan han lämnade  jordelivet 2011. Några år tidigare hade han dock redan lämnat över detta hedervärda uppdrag till sin dotter Emma Karp Lundström.

Tavlan har ett format på dryga 100 kvadratmeter och står alltid uppställd på hamnkanten i Kivik.

– Det tar en vecka att ”måla” denna tavla. Arbetet görs av en handfull personer som står och balanserar på en byggnadsställning, åtta meter upp i luften. På min förskissade bild trycks sedan äpple för äpple fast på de tiotusentals spikarna, berättar Emma.

Hennes uppgift vid tillblivelsen är framförallt att stå nedanför och dirigerar vilka sorter och färger av äpplen som ska väljas till de olika fälten, så kompositionen sedan blir som hon tänkt sig.

”Moder jord” var titeln på förra årets tavla. Vad motivet blir i år är hemligt fram till ”Äpplets nationaldag”, den sista lördagen i september då tavlan avtäcks under festliga former. Om man inte kan besöka Kivik denna dag står tavlan kvar där i hamnen ett bra tag efter, tills äpplena skiftat färg och form!

 

4 SONY DSC Kivik, Österlen, Äppleodling Soluppgång vid havet. Haväng. Skåne.

En annan skördefest att besöka denna helg är Mandelmanns trädgård i Rörum. Ägarna Gustaf och Marie odlar allt ekologiskt och gården är Krav-märkt. Här vandrar man gärna runt på deras ägor med fårbete, skog och ett par hektar med frukt och grönsaker. Det går även att handla allt som skördas och dessutom bjuder Trädgårdsköket på både mat och fika.

Kiviks musteri ligger i närheten och blir för många besökare på Österlen oftast som en turistbyrå.

– Turister kommer eller ringer hit till oss och undrar om både det ena och det andra. Österlen, äpple, Kivik! De förknippar oss med allt detta och vi blir en naturlig kontakt, säger Kristina Levinson på Kiviks musteri.

På området kring musteriet kan man besöka visningsträdgårdar och Äpplets hus. Här visualiseras äppelnäringens kulturarv med bland annat en utställning och ett minimusteri. Torr eller halvtorr, päron eller äpple, varm eller kall?

I ciderkällaren lär man sig allt om den bubblande drycken och sedan blir det förstås provsmakning. Något att äta intas en våning upp i äppelhusets restaurang Kärnhuset eller så slinker man in på Stinas café.

 

Inte för inte kallas Österlen ”Sveriges Provence”. Det speciella ljuset är vida känt och många är de konstnärer och konsthantverkare som valt att bosätta sig här. Närmare bestämt drygt 300 personer! Alla har de lockats hit av det som inspirerar dem mest – landskapet och ljuset. Den stora konsthelgen firas under påsken men det finns chans att se mycket fin konst året runt. Håll utkik efter flaggor och skyltar utmed vägarna, som manar till att stiga över tröskeln hemma hos till exempel en keramiker eller målare. I Bästekille har konstnärsparet Ann Makander och KG Nilson till och med byggt en egen liten konsthall på tomten!

Östra Skånes Konstnärsgille, ÖSKG, har sin mötesplats vid den vackra Tjörnedalagård, mellan Baskemölla och Vik. Medlemmarnas verk finns alltid att beskåda här, men det finns oftast även tillfälliga utställningar.

Som en utställning tycks också butiken i gamla bankens lokaler i Skillinge vara. Här har formgivaren Anna Agger ställt ut sina möbler både ute och inne, och i de stora fönstren står fullt av dekorativa fönsterskärmar. I detta idylliska fiskeläge ligger även en annan, annorlunda affär: Skillinge Diversehandel.

I sitt egna kök och vardagsrum har ägarinnan Ingela affär och säljer designade föremål, kläder och mycket annat.

Att besöka Karnelund, som ligger bara några kilometer bort från Skillinge, känns också som att komma hem. Det är ett Bed & Breakfast-ställe som håller hög klass.

– Tidigare var detta byns lanthandel, berättar ägarna Janne och Peter som

under sina sju år här lyckats skapa en ovanligt härlig och avkopplande plats mitt i byn Gislöv.

Trivsamma rum finns både i huvudbyggnaden och på andra sidan gatan, där herr Adler tidigare hade sin smedja och verkstad. Karnelund är numera även omnämnt som ”Sveriges bästa bord” och i ”White Guide”. Detta beror förstås på den goda maten som serveras. Bord måste bokas i god tid!

Det skymmer men vi tar en promenad ner till Gislövshammar, som ligger där så idylliskt med sin klunga hus och havet som omfamnar. Det totala lugnet råder och vi ser Bornholm klart och tydligt. På tillbakavägen dras blicken till de vita skånelängornas husgavlar. De nästan täcks av vildvinet som så vackert skiftat färg till röd-gul-brunt. Väl på Karnelund igen är det dags att gå till sängs och vi somnar gott här – mitt i Äppelriket.

 

Av: Susanne Cederberg