Leo Razzak – Sommarprat, nätverkande & möjligheter

Av publicerat

När Leo Razzak presenterades som en av sommarvärdarna beskrevs han som en ”inspiratör som föreläser såväl i Riksdagen som på högstadieskolor om hur mångfald kan användas ur ett affärsperspektiv.” Nu strävar den sociala entreprenören efter att skörda frukterna av sitt sommarprat.

Plötsligt är han på allas läppar, Leo Razzak, den 26-årige inspiratören som debuterade i Sommar i P1. Själv menar Leo Razzak att programmet förändrat hans liv.

– Nu behöver jag inte längre argumentera lika länge för min sak. Folk har tagit del av min historia, och det är en fördel i min yrkesroll. I övrigt försöker jag vara jordnära, det var roligt att få förtroendet.

För den som inte är bekant med Leo Razzaks förflutna så tändes han sociala engagemang i Sharafs hjältar, en organisation som i samarbete med Fryshuset strävade (och strävar) efter att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

– Att få ungdomar att ta avstånd från det i kommuner som Botkyrka, Bergsjön och Rosengård var inte de lättaste. De satt inte ens tysta i fem minuter, istället kastade de suddgummin på oss. Men jag kämpade på och blev duktigare. När jag sedan fick vuxna människor som publik var det mycket enklare. Jag började i rätt ände, säger Leo.

I dag anses han vara en av Sveriges skickligaste talare. Kanske beror det på att hans vardag är så omväxlande. Ena dagen får han besök av näringslivets toppar, andra dagen står han i ett klassrum på Fittjaskolan och hjälper lärare som vill få det lugnare.

– Det är viktigt att särskilja de höga hästarna, men samtidigt är alla bara människor. Jag är tacksam över att få vistas där besluten fattas, jag kan ge mina perspektiv som ett komplement som kanske gynnar the small people. Jag lever i en dröm, säger Leo.


När du i fjol placerades på Veckans Affärers lista över supertalanger konstaterade juryn att du ”k
änner hälften av topparna i svenskt näringsliv på förnamnsbasis”. Drar du på något sätt nytta av dina ingångar i maktens korridorer?

– Inte än. Jag vill inte säga att jag har nyttjat mitt nätverk, jag har varit försiktig med det där. Jag gillar att stå på egna ben om det verkligen inte behövs. Jag tar hand om saker och ting själv.

2 3

I sitt omtyckta sommarprat öppnade Leo Razzak spjällen och valde den uppriktiga vägen. Han drog sig inte för att tala om en uppväxt fylld med missbruksproblematik, sjukdomar, separationer och flyttlass.

– Jag har lärt mig att livet har sina vändningar och att livet inte bara kommer med bra saker. Jag försöker ha en optimistisk inställning. All skit har gett mig den synen på livet, säger Leo.

I nästa andetag konstaterar han att han är ”en produkt av en social investering”.

– I en turbulent omgivning och uppväxt var jag i riskzonen för att inte bli en produktiv samhällsmedborgare som genererar skatt. Jag var ute på glid. Sen hade jag turen att engagera mig i projektet på Fryshuset. De gick in för att jobba med ungdomar och jag hoppade på tåget. Hade jag inte gjort det, tror jag fan inte att jag hade varit där jag är i dag.

Sedan en tid tillbaka är Leo Razzak involverad i ett välgörenhetsprojekt i Bangladesh, som initialt började som en tanke på ett barnhem.

– Men vi vidgade blicken, tittade bort mot horisonten och tänkte att det kanske var bättre att skapa en fysisk plats. Det var en idé till en plats där människor kan uttrycka sina passioner och förändra världen.

4

Hur märker du att Banglabarn (som projektet heter) faktiskt hjälper familjer till ett bättre liv?

– När det kommer till familjerna, så har barnhemmet åtta barn som bor där heltid. Self-help utgår från en enkel teori, att istället för att låna ut pengar lånar man ut boskapsskötsel. Människorna får en extra inkomst. Dataskolan hjälper många i grundläggande IT-kunskaper för att få information. Jag är stolt över att varenda krona vi lägger in gör nytta. Det är svårt att hitta större utväxling. Vi känner alla i den här byn, tar ingen administrativ lön… vi bara hjälper folk.

 

Vad är det som driver dig framåt i ditt sociala engagemang?

– Det går att göra så mycket. Allt är möjligt. Det handlar om att ha rätt person på rätt plats och försöka bidra. Man tror att det ska vara värsta grejen, jag gillar när folk växer och utvecklas, det är coolt att se när saker och ting händer. Jag kunde lika gärna kunna vara snickare.

 

Finns det för få sociala entreprenörer i Sverige idag?

– Jag tror att det finns många, men de titulerar sig på annat sätt. Sen tänker många: ”ska jag tjäna pengar på att hjälpa människor?”. Vi står inför ett skifte.

 

Hur menar du?

– Om vi tar ut en liten avgift för det jobb vi gör är det inte så farligt, men fortfarande är det många som inte vill sätta sig i den båten; de verkar i det dolda. Om jag väljer att tillägna mitt liv åt att hjälpa folk tycker jag inte att det är någon motsättning att göra profit på det man är bra på.

 

Du drivs av ett särskilt ordspråk: ”det tragiska i livet är inte när vi inte når våra mål. Det är när vi inte har några mål.” Vad har du för mål för just nu?

– Att skörda frukterna av mitt sommarprat och bygga upp engagemang med folk nära mig. Och så vill jag känna att jag har skapat en långsiktig och säker finansiell plan för Banglabarn när jag kommer i mål i december.

 

Om Leo Razzak:

Ålder: 26 år.

Familj: Mamma, mamma, pappa, pappa, syster, flickvän.

Bor i: Hornstull, Stockholm.

Äter: Lammgryta, gärna bengalisk.

Dricker: Alltid vatten.

Åker: Cykel.

Ser på tv: Aktuellt.

Läser: Just nu ”Innan floden tar oss”.

Drömmer om: Ett fritt liv utan några sjukdomar.
Övrigt: Nominerad till Årets Affärsnätverkare 2012

 

Text: Henrik Lenngren

Foto: leorazzak.com