Chablis

Av publicerat

Chablis är enkelt. Det kommer från ett ställe, det görs på en druva och vingården bestämmer kvaliteten. Dessutom är det gott, populärt och passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Med tanke på hur populära chablisviner är i dag är det närmast konstigt att området haft en så svår historia. Chablis hade sin riktiga storhetsperiod runt mitten på 1800-talet, då distriktet var mycket större än det är i dag. Då försedde området barerna i Paris med massor av vin.

Sedan kom olyckorna slag i slag. Järnvägen gjorde att billigt vin från södra Frankrike kunde skeppas till huvudstaden, och från Amerika kom först mjöldaggen och sedan vinlusen som åt upp vinstockarnas rötter. På 50 år lades området i ruiner. Sen kom ju ett par krig också.

Så sent som på 1960-talet var vinodlingar billiga att köpa i Chablis, men sedan har det gått uppåt, och idag är marken guld värd. För idag törstar världen efter det sprakande friska och mineralstinna vinet.

Kvalitetsstegen i Chablis är också den enkel. Lägst står Petit Chablis, sedan kommer Chablis, därefter Chablis Premier Cru och överst ståtar sju vingårdar som får kallas Chablis Grand Cru.  De två högsta kvaliteterna brukar också namnge vingården vinet kommer från.

Fyra chablier att stifta närmare bekantskap med:

 

11

 

 

 

  Chablis Clotilde Davenne 2010 (nr 6307) Chablis, Frankrike, 139 kr

Clotilde Davenne var tidigare vinmakare hos JM Brocard,

men har nu startat eget och gör krispigt friska viner med klar karaktär av sitt ursprung.

 

 

12

 

 

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2011 (nr 5595) Chablis, Frankrike, 169 kr

Brocard blir allt mer ekologiska och biodynamiska och det här är ett vin som utan vidare håller tio år på flaska.

 

13

 

 

 

 

 

Chablis Premier Cru Vaillons 2010 (nr 91102) Chablis, Frankrike, 259 kr

En Premier Cru från William Fèvre, en av de mest aktade producenterna, berömd för sin rena, strama

och ytterligt eleganta stil.

 

14

 

 

 

Chablis Grand Cru Les Clos 2009 (nr 5582) Chablis Frankrike, 369 kr

Ytterligare ett vin från JM Brocard som är störst på den svenska marknaden. Les Clos är det mest kraftfulla av de sju lägen som får kallas Grand Cru.  Från det varma året 2009 kom det extra kraft.

Text: Jan Holström