Björn & Benny

Av publicerat

Först var de tveksamma men nu har de blivit museiföremål – ABBA! Björn är majoritetsägare och jobbar på för fullt med museet. Benny drar hellre ut på sommarturné med egna orkestern.

Första gången de möttes var av en ren slump. Björn Ulvaeus var på turné med Hootenanny Singers och Benny Andersson med Hep Stars. Om framtiden visste de inte mycket men nu hade ödet fört dem samman – där vid ett vägskäl någonstans i Västergötland.

Det var tur för oss. Annars hade vi aldrig fått njuta av Dancing Queen, Mamma Mia eller Kristina från Duvemåla…

Som ung såg Björn musiklivet som något högst tillfälligt. Han kunde aldrig ens drömma om att han någonsin skulle kunna försörja sig som musiker. Planen var i stället att satsa på en akademisk utbildning när han spelat med Hootenanny Singers ett tag.

– Så fick vi en hit med Dan Anderssons ”Jag väntar vid min mila” 1963. Efter det tänkte jag: Bara en hit till, sedan får jag läsa vidare till jurist!

För Benny var det mer självklart redan från början. Han bestämde sig tidigt att det var musik han ville syssla med. Visserligen hade han först ett så kallat ”vanligt arbete” som verkmästarpraktikant vid sidan av musiken. En dag ringde sångaren Svenne Hedlund och frågade om han ville vara med i hans band. Benny behövde inte fundera länge.

Året var 1964 och Benny klev in som en av medlemmarna i Hep Stars.

Efter ett tag möttes så Björn och Benny – av en slump – vid ett vägskäl nära Kinnekulle.

– Vi var på turné med våra respektive band och träffades och stod och snackade en stund där vid vägkanten. Hootenanny bjöd in oss till ett party på kvällen och vi tackade ja. Vi drog till Lidköping men de var inte där. Vi hade missförstått stadens namn! Partyt var i Linköping så då fick vi bege oss dit i stället, berättar Benny.

Björn och Benny satt och snackade mest hela kvällen och kände genast samhörighet. Personkemin stämde och de tror att de fann varandra så direkt på grund av att de båda var musikaliskt drivande i respektive grupp.

År 1966 skrev de sin första låt tillsammans ”Isn´t It Easy To Say” och

Hep Stars spelade in den på skiva. Björn vikarierade i Hep Stars julen samma år och Benny i Hootenanny under sommaren året efter.

Hep Stars upplöstes och de båda ynglingarna for på turné med Svenne och Lotta. Nästan samtidigt träffade de sedan var sin tjej:

Agnetha Fältskog och Anne-Frid Lyngstad, hette de.

November 1970 uppträdde Björn, Benny, Agnetha och Frida för första gången tillsammans i en show på restaurang Trägår´n i Göteborg. Då kallade de sig Festfolket.

Tre år senare deltog de i den svenska Melodifestivalen med ”Ring, ring” och hamnade på en tredje plats. Namnet ABBA kom till strax därefter. Stikkan Andersson hade tröttnat på att räkna upp alla namn, så begynnelsebokstäverna i respektive förnamn fick i stället bli

gruppnamnet, tyckte han.

Den 6 april 1974 smällde det till ordentligt. ABBA vann Eurovision Song Contest med ”Waterloo” i Brighton, i England.

Nästa år är det alltså 40 år sedan ABBA:s framgångssaga började på allvar. Och Björn och Bennys samarbete och vänskap består.

– Snart 50 års samarbete säger väl allt om hur det har fungerat, säger Benny och försvinner in i sitt arbetsrum på Skeppsholmen i Stockholm. Där slutförs inspelningen av  musiken till ”Hjälp sökes, som ska släppas på CD så snart som möjligt.

Denna musikal, som spelas på Orionteatern våren ut, är Björn och Bennys senaste samarbetsprojekt. Två andra personer har också varit högst inblandade: Kristina Lugn och Lars Rudolfsson.

I rollerna syns Johan Ulveson, Sofia Pekkari, Magnus Roosmann, Suzanne Berdino och några kor, grisar och en get!

Kritikerna har varit lyriska och alla föreställningar är utsålda.

Eventuellt kan det bli fler, men i så fall först nästa år.

Att musikalen även kan sättas upp utomlands har ingen av de båda herrarna tänkt på.

– Nej, det går nog inte. Men förresten kanske, ingen dum idé.

Handlingen är allmängiltig, om de existentiella frågorna och musiken går ju hem i hela världen. Vi får väl se, säger Björn.

Annars har Björn och Benny inget gemensamt projekt att jobba med just nu, men troligt är att Benny skriver någon ny låt snart.

– Vi ska ju ut på turné i sommar med min orkester, BAO, och alla i bandet tycker då att det är kul om det blir någon ny ”bit” (låt) på repertoaren. Så jag får väl sätta igång och skriva en snart.

Då blir det med största sannolikhet en text av Björn Ulvaeus.

– Det är ju alltid så väldigt bra melodier så jag kan inte tacka nej, säger Björn.

Så uppdelat var det inte från början, när de skrev en låt. Då gjorde de all text och musik tillsammans.

– Vi satt med gitarr och piano och spelade på. Det gällde ju att komma på ”catchiga” refränger, texten var ett nödvändigt ont och kom efterhand. Med åren blev Benny den musikaliska motorn och jag mer och mer ”ordman”. Jag kom på att man kunde säga något med en text, förmedla en känsla.

I ”Kristina från Duvemåla”, som bygger på Vilhelm Mobergs invandrarepos, märks denna känsla tydligt och med Bennys finstämda musik därtill har de lyckats skapa ett storverk.

Just nu spelas ”Kristina” i Helsingfors och Björn och Benny kan inte nog berömma ensemblen.

– Vi borde ta den uppsättningen till Sverige. Det kan vara dags att spela den här igen eftersom det snart är 20 år sedan den hade premiär. Det borde finnas en ny publik för den musikalen nu.

En musikal som lockar en ny publik hela tiden är förstås ”Mamma Mia”.

– Just nu är ett tiotal olika uppsättningar igång utomlands. Sedan premiären i London 1999 har den spelats i hela världen.

Ja, överallt där det går, säger Björn.

Filmen, som kom 2008, har förstås också gjort sitt till att hela världen  sjunger på ABBA-låtar igen. Och nu äntligen har ABBA The Museum öppnats i Stockholm. Stor invigningsshow bjöds det på den 6 maj och tre av Abborna var på plats: Frida, Björn och Benny. Agnetha var i London för att göra promotion för sin senaste platta.

– ABBA är ett fenomen, en av de största grupperna genom tiderna. Det är en fin historia, hur våra vägar korsades – av en slump – och hur allt sedan rullade på. Jag förstår detta tydligt fastän jag knappt känner igen mig längre, att jag faktiskt var med! Vi har ju utvecklats alla fyra, men har en fantastisk historia att berätta, som är långt ifrån hur man oftast skapar grupper idag.

– Att ABBA är värda ett museum? Ja självklart, säger Björn fastän han var tveksam ett bra tag till att bli ett museiföremål före sin död.

Björn är den av de fyra som blev verkligt involverad i arbetet med museet, dessutom numera majoritetsägare. Det finns flera orsaker till varför det blev så, men ett starkt skäl var att han ville påverka.

– Jag fick en känsla av att om det ska bli så bra som jag önskar måste jag aktivt arbeta med detta. Ett museum finns ju där för lång tid framöver. När jag visar det för barnbarnen vill jag känna mig stolt över det de ser och upplever.

Fastän de andra tre i gruppen inte varit – och inte kommer att vara aktiva i arbetet med museet – är supporten från dem total, menar Björn. Alla har bidragit med kläder, guldskivor och mycket annat.  Dessutom lyckades Björn till slut få med alla i ett speciellt uppdrag, något som vi alla kan njuta av vid ett besök på museet.

– Cathrine Johnsson, som skrev manuset till Mamma Mia, har skrivit ihop ABBA:s historia från dag ett. Vi fyra har läst in detta och med hjälp av en audioguide lotsar vi runt besökarna till de olika ”scenerna” i museet.

Museet är alltså uppbyggt så att man följer ett flöde från början och framåt i karriären. Besökarna kan också vara aktiva och t ex stå på scen med Abborna och sjunga in en av deras välkända låtar. Möjligheten finns sedan att få inspelningen med sig hem.

1982 upplöstes ABBA som grupp, men Björn och Bennys lyckosamma samarbete fortsatte som bekant. Förutom att gamla låtar fortfarande säljer och är högst aktuella, spelas just nu deras fyra musikaler för fullt. Tre av dem i andra länder: Chess, Kristina från Duvemåla och Mamma Mia. Vilka svenska kompositörer har någonsin lyckats med denna bedrift?

 

Fakta:

* ABBA 1972 – 1982. Är Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna. När de slutade hade de sålt 180 miljoner album, idag drygt 380 miljoner.

* Mamma Mia, musikalen, hade premiär 6 april 1999 på Prince Edward Theatre i London. Den har sedan spelats runt hela världen och idag har närmre 50 miljoner sett föreställningen.

* Filmen kom 2008 där bl a Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth och Stellan Skarsgård syns i rollerna.

*ABBA The Museum öppnade på Djurgården i Stockholm 7 maj 2013 www.abbathemuseum.com

 

1 3

 

Text: Susanne Cederberg

Foto: Christian Hagward