Jens Spendrup – törstsläckaren fortfarande hungrig

Av publicerat

Han är tredje generationens ölbryggare som nu lämnar över till en fjärde. Familjeföretaget Spendrups har på knappt 100 år gått från ett lokalt litet ölbryggeri i Grängesberg till en av Nordens största dryckeskoncerner med tusen anställda. Möt en av Sveriges mest inflytelserika företagare.

Egentligen är det en ren formalitet att vi träffas just på Spendrups huvudkontor i Vårby Gård utanför Stockholm. Jens Spendrups taxi har just färdats från Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm, ungefär samma väg som vår bil har kört tjugo minuter tidigare. Men nu möts vi här, och det enda vi inte får prata om är just Svenskt Näringsliv – en ideell förening som företräder närmare 60 000 svenska företag och där Jens Spendrup inom någon månad föreslås ta plats som ordförande för en styrelse på inte mindre än 82 personer. Detta kan vi alltså inte prata om. Jens beskriver det som en ”lame duck”. Eller kanske ”elefanten i rummet”?

 

Vad vi däremot kan prata om är Jens Spendrups orubbliga engagemang för svenskt företagande. Förutom Svenskt Näringsliv, där han faktiskt tidigare har suttit med i styrelsen, har han varit ordförande för bland annat Stockholms handelskammare och Företagarna. I dag sitter han på ordförandeposten i Spendrups, Ratio – Näringslivets forskningsinstitut och Stockholms konserthus. Man får nästan känslan av att han känner ett samhällsansvar.

– Jag vill vara med och påverka. Jag brinner för företagar- och näringslivsfrågor helt enkelt, säger han när vi har satt oss i ett av konferensrummen tillsammans med varsin kaffe från det egna rosteriet Bergstrands. Och så en flaska Loka – Spendrups allra bäst säljande produkt, sett till volym.

– Det kanske låter patetiskt, men jag älskar Sverige. Varje land är beroende av jobb och näringsliv, och ett bra Sverige förutsätter att det finns ett välfungerande företagsklimat och en dynamisk arbetsmarknad. Därför har jag ett stort intresse för de här frågorna.

4 5

Det är många ansvarsfulla åtaganden på Jens Spendrups bord men uppmärksamma läsare har noterat frånvaron av rent operativa engagemang. Den i dag snart 69-årige familjeföretagaren arbetar numera hemifrån. Han har tid att spela piano, läsa och skriva, fiska gös och träffa sina åtta barnbarn. Hans hustru driver det Spendrupsägda spahotellet Loka Brunn Kur & Konferenshotell, vilket föranleder en hel del besök.

– Jag brukar hjälpa till där så gott jag kan. Det är otroligt spännande att få sätta sig in i en helt annan bransch. Jag har alltid drömt om att bli musiker, så nu kan jag leva ut mina pianistdrömmar hemma. Faktum är att jag ibland spelar med en barockensemble i Uppsala. Mina söner heter Johan och Sebastian, så du kan lista ut vilken musik jag gillar.

 

En lång resa har förstås lett fram till friden på den där pianostolen. Familjen Spendrup har fostrat bryggare och brännare ända sedan 1700-talet, men det var på 1920-talet som Jens och Ulfs farfar slutade sin anställning och köpte ett eget bryggeri i Grängesberg. Då fanns det över 500 ölbryggerier i Sverige. När nästa generation tog över fanns det hundra, och Spendrups var det minsta av alla. Sedan dess har verksamheten expanderat samtidigt som andra bolag har förvärvats – I dag är Spendrups ett av fem bryggerier i Sverige. Finns det någonstans en brytpunkt för framgången? Jens Spendrup värjer sig lite mot begreppet och uttrycker sig som en sann familjeföretagare.

– Vi har växt mycket tack vare strukturomvandlingen i branschen, att vi var tidiga med att se det rationella i att producera stora serier. Men jag har bara lyckats om nästa generation kan komma in på ett naturligt sätt och känna att det är ett välskött bolag som de vill bygga vidare på.

Med andra ord verkar han kunna bocka av även detta på listan – äldste sonen Fredrik är i dag vd och koncernchef för hela Spendrups. Johan är bryggmästare och vd för dotterbolaget Gotlands Bryggeri, Anna är på vinavdelningen, Sebastian jobbar deltid och flera svärdöttrar är inne i värmen. Även lillebror Ulf har flera barn på väg in i verksamheten. En lika välkomnande atmosfär upplevde bröderna själva, trots att det var långt ifrån klart att de skulle ta över.

– Det var till viss del en slump att pappa hade två söner som kunde hjälpa till. Jag tror att vi har lyckats tack vare att vi haft föräldrar som på ett fint sätt välkomnade oss in i företaget. Med frihet under ansvar i unga år växer självkänslan. Familjeföretagandet borgar för ett långsiktigt och tydligt ägarskap som såväl aktieägare som anställda kan känna sig trygga med.

Spendrups i dag är mer än ett ölmärke. Man är en helhetsleverantör av dryck. Faktum är att man är Sveriges största leverantör av viner till restaurangerna. När vi frågar om produktportföljen hämtar Jens en 200-sidig katalog med över 1 000 artiklar. En restaurang kan täcka i princip hela sitt sortiment genom ett samtal till någon av hans kollegor.

Om vi ändå ska komma in på svenskt företagande igen, kan vi kanske utröna vilka framtida hjärtefrågor Jens Spendrup kan tänkas ägna sin energi åt – oavsett hur plattformen må se ut. Han lossar slipsen – han har haft slips varje dag i 45 år och är nu fri att välja själv. Vad tänder han till på när det gäller svenskt företagsklimat?

– Sverige är ett välorganiserat land med ordning och reda. Det ser man under hela EU-krisen till exempel. Men frågan är om vi kan fortsätta i samma spår? I dag är vi alla påverkade av global konkurrens. Då måste svenska företag ha samma villkor som andra. Inom idrotten skulle man aldrig acceptera att starta fem meter efter alla andra.

2 3

Hur ska villkoren bli bättre menar du?

– Det handlar om en rad olika saker, bland annat beskattning, finansieringsfrågor, regelverk och arbetsmarknad. I grunden handlar det om attityden gentemot företagande.

Men har inte synen på företagaren blivit betydligt bättre?

– Vi går absolut åt rätt håll, men i vilken takt? I Kina fick man tidigare inte driva företag över huvud taget. Nu är det något fint. Företag i Sverige är som höstlöven, det dör ungefär lika många som det föds. Vi måste göra det lättare att vara företagare och se till att det blir en tillväxt. Vi måste skapa fler nya arbetsplatser varje dag. Sverige är det bästa landet som finns, men vi måste se om vårt hus. Därför är det också viktigt att det inte bara är gamla gubbar inom näringslivet. Då är det lätt att halka efter i utvecklingen.

Har du några företagarförebilder?

– Jag är inte så förtjust i förebilder eftersom varje människa är unik, och jag tror inte på att apa efter någon. Man kan säga att alla företagare inspirerar mig. Men om jag ska säga någon särskild person får det nog bli min far, som var min chef under åtta år. En mycket bra läromästare.

Hur är du själv som chef?

– Jag försöker tillåta mycket frihet under ansvar.

Är det inte svårt inom familjeföretag att hålla isär vad som är ledarskap och föräldraskap?

– Jag har aldrig tänkt på det på det sättet och jag vet inte hur det är någon annanstans, men frihet har alltid varit en viktig drivkraft för oss. Farfar fick sparken från tre bryggerier innan han till slut startade sitt eget. Jag tror att många unga vill starta eller ta över företag, och då måste vi hjälpa dem. Av tre företag som startar i dag är det bara ett som överlever treårsdagen. Det måste finnas ett myller av små företag för att de stora ska kunna växa fram. Man skapar inte ett nytt Volvo i morgon.

 

Om Jens Spendrup:

* Namn: Jens Spendrup

* Född: 1944 i Motala

* Aktuell: Styrelseordförande ibland annat Spendrups, Ratio, Stockholms Konserthus samt Loka Brunn Kur och Konferenshotell. Föreslagen ordförande i föreningen Svenskt Näringsliv från och med maj 2013.

* Bakgrund: Pol mag-studier. Började jobba inom familjeföretaget Spendrups 1968 och var ekonomichef fram till 1976, då han tillträdde vd-posten efter faderns bortgång. Vd fram till 2011 då han lämnade över till sonen Fredrik. Ordförande för Företagarna 2010-2012.

* Fritid: Läser och skriver mycket. Fiskar. Spelar klassiskt piano, bland annat i barockensemblen Provadix Vänner i Uppsala.

* Favoriter ur det egna sortimentet:

* Spendrups Old Gold
* Sleepy Bulldog Pale Ale från Gotlands Bryggeri
* Loka Naturell
* Franska viner från Bourgogne och Bordeaux

* Spendrups varumärken i urval:

* Mariestad
* Norrlands Guld
* Heineken (på licens)
* Loka
* Bergstrands kaffe
* Brutal Brewing
* Gotlands Bryggeri
* Schweppes

 

Text: Christian von Essen   
Foto:
Fredrick Francke