Sommarens stora seglarfest

Av publicerat

ÅF Offshore Race, tidigare Gotland Runt, har växt till ett av Sommarstockholms största och viktigaste arrangemang. Sommaren 2017 firar tävlingen 80 år, så festligheterna på Skeppsholmen blir både fler och större. Det som tidigare var en havskappsegling för de inbitna är nu ett etablerat och återkommande inslag i stadsbilden som lockar hundratusentals besökare några dagar i månadsskiftet juni–juli.

Precis som de senaste åren kommer arrangören KSSS att bygga upp ett stort eventområde på Skeppsholmen. Torsdag 29 juni öppnar evenemanget och då börjar båtarna fylla de tillfälliga bryggor som Stockholms stad lagt ut runt vandrarhemmet af Chapman. Dessa bryggor är även öppna för besökare som vill titta närmare på båtarna.

Stockholms stad är en viktig partner till tävlingen och i Stadshuset använder man starten och evenemangsområdet som ett stående inslag i sin internationella profilering och marknadsföring.

Eventområdet sjuder av liv fram till start­dagen söndag 2 juli. Här finns många olika restauranger och matställen med allt från enklare rätter till lite finare ställen med bordsservering. Det bjuds musikunderhållning av skilda slag och även en mängd barnaktiviteter och “prova på-segling”. Det är verkligen ett evenemang för alla.

I många år var både start och mål vid Sandhamn men den sjätte juli 2011 blåste historiska och nya vindar över Stockholms vackra vatten. Tävlingen bytte namn till ÅF Offshore Race och starten flyttade in till centrala Stockholm. 2011 var bara ett test-år med endast 25 båtar som startade inne på Stockholms Ström. Försöket slog dock väl ut och sedan sommaren 2012 startar samtliga klasser på Strömmen. Därefter seglar båtarna ut genom världens vackraste skärgård innan de rundar Gotland och går i mål i Sandhamn.

Men så har det inte alltid sett ut i samband med havskappseglingen runt Gotland. På KSSS räknas Visbyseglingarna i början på 1900-talet som embryot till dagens ÅF Offshore Race. Dessa startade i Nynäshamn, men senare blev Sandhamn centrum för havskappseglingen runt Gotland.

Första startskottet för Gotland Runt gick 1937. Start utanför Visby, ner till Ölands Norra Grund, österut runt Hoburgen och vidare motsols runt Gotland och Gotska Sandön med målgång utanför Visby. Banans längd var 250 distansminuter. 42 båtar kom till start, fjorton från Tyskland, tolv från KSSS, sex från Polen, fem från Danzig, två från Finland och en från vardera Litauen, England och USA.

Två år senare, strax före krigsutbrottet, startade den andra Gotland Runt-seglingen, med 51 båtar på startlinjen. Nu hade man utökat banan till 350 distansminuter tvärs över Östersjön till Rigabukten, där Ovisi fyrskepp var rundningsmärke före målrakan in till Sandhamn.

Banorna har sedan genom åren varierat och det har inte varit självklart att just segla hela varvet runt Gotland. Andra världskriget innebar totalstopp för fler seglingar under nära tio års tid.

Från ett 50-tal startande båtar under 1950-talet ökade antalet till runt 70 under 1960-talet och till över 250 på 1970-talet. På 1980-talet startade över 400 båtar med en topp i slutet av årtiondet på 480 startande.

I dag har båtarna och besättningarna blivit betydligt större, vilket innebär att de cirka 230–250 båtar vi numera brukar se på startlinjen samlar lika många seglare som under 1980-talet.

Av: Mats Olsson, foto: Oskar Kihlborg